Γαστρεντερολόγοι Υγεία

Γαστρίτιδα: Πληροφορίες & Αντιμετώπιση

Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή, ερεθισμός ή διάβρωση του στομάχου. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία) ή σταδιακά (χρόνια). Μπορεί να προκληθεί από ερεθισμό λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, χρήσης κοκαΐνης, αυτοάνοσες διαταραχές, πεπτικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn, ιογενείς λοιμώξεις, χρόνιου εμέτου, άγχους ή χρήσης ορισμένων φαρμάκων όπως η ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από Helicobacter pylori (Η. Pylori): Ένα βακτήριο που ζει στην βλεννώδη επένδυση του στομάχου και χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε έλκη, και σε μερικούς ανθρώπους, στον καρκίνο του στομάχου.


Εάν η γαστρίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια αίματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων και σε πολλά άτομα δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ναυτία, κοιλιακό φούσκωμα, κοιλιακός πόνος, εμετός, δυσπεψία, αίσθημα καψίματος ή μυρμήγκιασμα στο στομάχι μεταξύ των γευμάτων ή τη νύχτα, χτυπήματα, απώλεια της όρεξης, εμετό με αίμα.

Για τη διάγνωση της γαστρίτιδας, ο γιατρός σας θα εξετάσει το προσωπικό και το οικογενειακό ιστορικό σας, θα προβεί σε λεπτομερή φυσική αξιολόγηση και μπορεί να συστήσει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες εξετάσεις: Ανώτερη ενδοσκόπηση. Ένα ενδοσκόπιο, ένας λεπτός σωλήνας που περιέχει μια μικροσκοπική φωτογραφική μηχανή, εισάγεται από το στόμα σας και κάτω στο στομάχι σας για να ελέγξει την στοματική κοιλότητα. Ο γιατρός θα εξακριβώσει την ύπαρξη φλεγμονής και μπορεί να εκτελέσει βιοψία, μια διαδικασία στην οποία ένα μικρό δείγμα ιστού αφαιρείται και στη συνέχεια αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός μπορεί να κάνει διάφορες εξετάσεις αίματος, όπως τον έλεγχο του αριθμού των ερυθροκυττάρων σας για να προσδιορίσετε εάν έχετε αναιμία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Μπορεί επίσης να εξετάσει τη μόλυνση από τον Η. Pylori και την κακοήθη αναιμία με εξετάσεις αίματος. Εξέταση κοπράνων. Αυτή η εξέταση ελέγχει την παρουσία αίματος, πιθανό σημάδι γαστρίτιδας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να πάρει ακτίνες Χ του πεπτικού σας σωλήνα μετά την κατάποση ενός διαλύματος βαρίου, το οποίο θα βοηθήσει στη διάκριση των προβληματικών περιοχών.

Η οξεία γαστρίτιδα συνεπάγεται ξαφνική, σοβαρή φλεγμονή. Η χρόνια γαστρίτιδα συνεπάγεται μακροχρόνια φλεγμονή που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια αν δεν αφεθεί.

Η πιο συνηθισμένη βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί γαστρίτιδα είναι το Helicobacter pylori. Είναι ένα βακτήριο που μολύνει την επένδυση του στομάχου. Η μόλυνση συνήθως μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Ορισμένες συνθήκες και δραστηριότητες ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γαστρίτιδας.

Η θεραπεία για τη γαστρίτιδα εξαρτάται από την αιτία της πάθησης. Εάν έχετε γαστρίτιδα που προκαλείται από φάρμακα, η αποφυγή αυτών των φαρμάκων μπορεί να είναι αρκετή για να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας. Η γαστρίτιδα ως αποτέλεσμα του ελικοβακτηριδίου αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά που θανατώνουν τα βακτηρίδια. Εκτός από τα αντιβιοτικά, αρκετοί άλλοι τύποι φαρμάκων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστρίτιδας. Αν η γαστρίτιδα οφείλεται σε φάρμακα που έχουν ενοχοποιηθεί για γαστρίτιδες, ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει να μην διακόψετε τη χρήση αυτών των φάρμακων. Αν το αλκοόλ ευθύνεται για την γαστρίτιδά σας, ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Υπάρχουν φάρμακα που βελτιώνουν την γαστρίτιδα όπως οι αναστολείς της έκκρισης οξέος από το στομάχι. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων, ειδικά σε υψηλές δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος της σπονδυλικής στήλης, του ισχίου και του καρπού. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, άνοιας και ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών.

Τα φάρμακα που μειώνουν την ποσότητα οξέος που παράγει το στομάχι σας περιλαμβάνουν: ρανιτιδίνη (Zantac), φαμοτιδίνη (Pepcid). Μειώνοντας την ποσότητα του οξέος που απελευθερώνεται στο πεπτικό σας σύστημα, αυτά τα φάρμακα ανακουφίζουν από τον πόνο της γαστρίτιδας και επιτρέπουν στο στομάχι  σας να επουλωθεί. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε αντιόξινα για την ταχεία ανακούφιση από τον πόνο γαστρίτιδας. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να εξουδετερώσουν το οξύ στο στομάχι σας. Ορισμένα αντιόξινα μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα, οπότε ενημερώστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε κάποια από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα προβιοτικά επίσης έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αναπλήρωση της πεπτικής χλωρίδας και στη θεραπεία των γαστρικών ελκών.

 

Αναζητήστε γαστρελεντολόγους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες