Μάρμαρα Σπίτι & κήπος

Φυσικό ή κατασκευασμένο μάρμαρο: ποιο να επιλέξετε

Φανταστείτε ότι πηγαίνετε να αγοράσετε ένα χρυσό δαχτυλίδι, αλλά αντ’ αυτού παίρνετε ένα χρυσό γυαλισμένο δαχτυλίδι ή χρυσό δαχτυλίδι χαμηλής ποιότητας, ας πούμε 10 καρατίων, ή, ακόμα χειρότερα, κάποιο φτηνό κίτρινο μέταλλο που μοιάζει μόνο με χρυσό στο χρώμα. Θα σας ικανοποιούσε κάτι τέτοιο; Το τεχνητό μάρμαρο είναι, εν πολλοίς, κάτι σαν τον χαμηλής ποιότητας χρυσό, ενώ το καλλιεργημένο μάρμαρο είναι σαν το χρυσό γυαλισμένο δαχτυλίδι. Και τα βαμμένα κεραμικά πλακίδια που έχουν επεξεργαστεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μοιάζουν με μάρμαρο, είναι μία ακόμα φτηνή απομίμηση.


Η λέξη «μάρμαρο» στα ονόματά τους μπορεί να προσελκύσει πολλούς αγοραστές, ιδίως όταν το βρουν σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη που έχουν στο μυαλό τους. Τι ακριβώς είναι, όμως, όλες αυτές οι εκδοχές του μαρμάρου και τι διαφορές έχουν μεταξύ τους; Ουσιαστικά, τόσο το τεχνητό όσο και το καλλιεργημένο μάρμαρο είναι κατασκευασμένες απομιμήσεις μαρμάρου που διατίθενται στο εμπόριο ως υποκατάστατο του φυσικού μαρμάρου. Ας μιλήσουμε για όλα αυτά τα είδη του μαρμάρου αναλυτικά, έτσι ώστε, μετά την ανάγνωση, να είστε σε θέση να επιλέξετε το κατάλληλο μάρμαρο για την κατοικία ή την επαγγελματική σας στέγη.

Τι είναι το τεχνητό μάρμαρο

Το τεχνητό μάρμαρο στην ουσία κατασκευάζεται σε ένα εργοστάσιο, έχοντας ως βάση διάφορα επαναχρησιμοποιημένα θραύσματα φυσικών λίθων που έχουν συγκολληθεί, με την προσθήκη μιας πολύ μικρής ποσότητας ρητίνης. Οι διάφορες ποικιλίες που εντοπίζονται στο εμπόριο ενδέχεται, επίσης, να περιέχουν, μεταξύ άλλων, πολυμερή, χρωστικές, καθώς και κάποιες άλλες ακαθαρσίες. Σε αντίθεση με τη φυσική (μη επεξεργασμένη) πέτρα του μαρμάρου, η οποία διακρίνεται από την πορώδη υφή της, το κατασκευασμένο μάρμαρο είναι λιγότερο διαπερατό στην υγρασία που μπορεί να συγκεντρώσει ποσότητα μούχλας. Είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό πιο ανθεκτικό σε γρατσουνιές και λεκέδες από το εξορυσσόμενο φυσικό μάρμαρο.

Τι είναι το καλλιεργημένο μάρμαρο

Γνωστό και ως σύνθετο μάρμαρο, το καλλιεργημένο μάρμαρο αποτελεί μία ανακυκλωμένη απομίμηση του μαρμάρου, φτιαγμένο από φυσική μαρμαρόσκονη και ροκανίδια που έχουν θρυμματιστεί, συμπιεστεί, θερμανθεί και συγκολληθεί με ρητίνη. Ορισμένοι πωλητές προσθέτουν επίσης γυαλί, παλιοσίδερα ή κοχύλια, προκειμένου να αυξήσουν το βάρος (ενδεχομένως και την τιμή) του τελικού προϊόντος. Στην πραγματικότητα, όμως, τα παραπάνω έχουν πολύ φθηνότερη τιμή και πολύ χαμηλότερη ποιότητα. Το ζεστό αυτό μείγμα χύνεται σε ένα καλούπι για να αποκτήσει προσαρμοσμένο μέγεθος και σχήμα και προστατεύεται με μια επίστρωση γέλης, έτσι ώστε να μετατραπεί στη γνωστή απομίμηση του μαρμάρου.

Τα μειονεκτήματα του κατασκευασμένου μαρμάρου

Το κατασκευασμένο μάρμαρο αποτελεί μία απομίμηση που συνήθως επιλέγεται από άτομα που δεν επιθυμούν να διαθέσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, για να αποκτήσουν αυθεντικό, φυσικό μάρμαρο. Από μία τέτοια επιλογή, ωστόσο, ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι:

  • Το κατασκευασμένο μάρμαρο δεν είναι ανθεκτικό στις γρατσουνιές. Δεδομένου ότι έρχεται προγυαλισμένο, η γυαλάδα του θαμπώνει ορατά μετά την τοποθέτηση. Και μόλις γρατσουνιστεί, είναι δύσκολο να επισκευαστεί ώστε να επιτευχθεί η ίδια εμφάνιση με πριν. Με πιο απλά λόγια, το κατασκευασμένο μάρμαρο δεν είναι διαρκώς όμορφο.
  • Ενώ φημολογείται πως το κατασκευασμένο μάρμαρο φημίζεται για την αντοχή στους λεκέδες, δεν είναι έτσι. Το σκληρό νερό, η οδοντόκρεμα, τα όξινα υγρά και οι κοινές οικιακές διαρροές μπορούν να αφήσουν δυσάρεστους λεκέδες στο μάρμαρο, που δεν θα είναι εύκολο να αφαιρεθούν.
  • Το κατασκευασμένο μάρμαρο δεν είναι ανθεκτικό στη θερμότητα. Μπορεί να ραγίσει λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ή ακόμα και με το χύσιμο μικρής ποσότητας βραστού νερού πάνω του.
  • Η επίστρωση γέλης που εφαρμόζεται για να του δώσει μια γυαλισμένη εμφάνιση, φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, αναπτύσσοντας μικρές ρωγμές, χωρίς να μπορεί πλέον να προστατεύσει το κατασκευασμένο υλικό. Αυτό επιτρέπει στην υγρασία να εισχωρήσει μέσα από την επιφάνεια, κάνοντας την επιφάνεια ευάλωτη στη μούχλα και τα μικρόβια.
  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ρητίνη και της χαμηλής ακεραιότητας του υλικού, το κατασκευασμένο μάρμαρο βγαίνει μόνο με γυαλιστερά φινιρίσματα. Από την άλλη πλευρά, το μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας διατίθεται σε μια σειρά από φινιρίσματα επιφανειών, με μια τεράστια ποικιλία μοτίβων, ακόμα και σε ματ υφή.
  • Το χρωματιστό μάρμαρο, συμπεριλαμβανομένου του γκρι μαρμάρου και του μπεζ μαρμάρου, δε θα ξεθωριάσει ποτέ στο χρώμα. Ακόμη και με μεγάλη κίνηση και μακροχρόνια χρήση, το φυσικό μάρμαρο ανακτά την ομορφιά του με γυάλισμα και σωστό καθαρισμό. Αυτό δεν συμβαίνει με το κατασκευασμένο μάρμαρο. Οι πρόσθετες χρωστικές του θα ξεθωριάσουν με τον καιρό και το γυάλισμα θα το κάνει θαμπό λόγω της υψηλής ποσότητας ρητίνης που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του.

Τα πλεονεκτήματα του κατασκευασμένου μαρμάρου

Το κατασκευασμένο μάρμαρο, όμως, δεν έχει μόνο αρνητικά. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε αγοραστή, το κατασκευασμένο μάρμαρο μπορεί να έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Το αρχικό κόστος του είναι χαμηλότερο από αυτό του φυσικού μαρμάρου.
  • Δεν έχει καμία χρωματική παραλλαγή ή ασυνέπεια μοτίβων. Δεδομένου ότι έχετε περισσότερο έλεγχο στη διαδικασία παραγωγής, μπορείτε να επιλέξετε μια σταθερή απόχρωση και ένα μοτίβο φλεβών, όπως στα πλακάκια.
  • Βοηθά έμμεσα στη διατήρηση των φυσικών πόρων με τη χρήση ανακυκλωμένων ή απορριπτόμενων προϊόντων. Η επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων αυτών ενισχύει την ελαχιστοποίηση των βιομηχανικών αποβλήτων.
  • Διατίθεται σε τυπικά μεγέθη, ιδανικά για εμπορική χρήση. Αν και προσαρμόσιμα, συνήθως συμμορφώνονται με τα τυπικά μεγέθη πλακιδίων για ευκολία στη χρήση και τη μεταφορά. Ωστόσο, μια τέτοια προσαρμογή μπορεί να αυξήσει το τελικό κόστος του μαρμάρου.

Φυσικό ή κατασκευασμένο μάρμαρο;

Δεδομένου ότι το κατασκευασμένο μάρμαρο είναι συγκριτικά μη αντιδραστικό και πολύ πιο σκληρό από το φυσικό μάρμαρο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοκιμαστεί η αυθεντικότητά του. Πρακτικά, το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να δεχτείτε το λόγο του πωλητή της επιχείρησης μαρμάρων και να εμπιστευτείτε τυφλά τη “διασφάλιση ποιότητας” που εκείνος θα σας εγγυηθεί. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελέγξετε την ποιότητα του πραγματικού μαρμάρου. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που εστιάζουν στην εισαγωγή εξαιρετικά υψηλής ποιότητας μαρμάρου, το οποίο, μάλιστα, διαθέτει κάθε ένδειξη και πιστοποίηση ποιότητας, έτσι ώστε να πείσει ακόμα και τον πλέον διστακτικό πελάτη.

Επιλέγοντας μάρμαρο για το σπίτι σας, καλό θα είναι να έχετε στο μυαλό σας πως, λόγω του σύντομου κύκλου ζωής για τον οποίο αυτό διακρίνεται, το κατασκευασμένο μάρμαρο μπορεί να αυξήσει το συνολικό κόστος της ανακαίνισης, ενώ, επιλέγοντας ένα φυσικό μάρμαρο, τουλάχιστον θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης μαρμάρων στον επαγγελματικό οδηγό επιχειρήσεων f-all.gr

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης μαρμάρων στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες