Φυσικά όλοι θα θέλαμε ένα σπίτι με μεγάλους χώρους, ευήλιο με τεράστια παράθυρα που να το λούζει το φως. Σε κάθε περίπτωση ο φυσικός φωτισμός είναι πιο ξεκούραστος και προτιμάται επειδή αποδίδει καλύτερα τα χρώματα του δωματίου και τα κάνει να ξεπηδούν από τις ανακλαστικές επιφάνειες. Δεν είναι όμως πάντα εφικτός, οπότε ας δούμε τι επιλογές υπάρχουν για τεχνητό φως.
Το φως έχει την ικανότητα να δημιουργεί ψευδαίσθηση σχετικά με το μέγεθος του χώρου. Σε ένα πιο σκοτεινό δωμάτιο αναζητήστε τρόπους για να εξασφαλίσετε περισσότερο φυσικό φως πλήρους φάσματος. Αν το δωμάτιο δεν έχει επαρκή φωτισμό, θα φαίνεται πιο περιορισμένος ο χώρος. Η αίσθηση αυτή επιβαρύνεται και από την επίπλωση. Όσο πιο πολλά έπιπλα βρίσκονται σε ένα χώρο κι όσο πιο κοντά μεταξύ τους είναι τοποθετημένα τόσο πιο αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα. Επιλέξτε με προσοχή επίσης τα υφάσματα στις κουρτίνες σας ή τα συστήματα σκίασης, ώστε αν ο χώρος σας είναι σκοτεινός να επιτρέπουν να περνά η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα φωτός.
Κάθε μεγάλος χώρος είναι καλό να διαθέτει τρία είδη φωτισμού: φωτισμό εργασίας, φωτισμό περιβάλλοντος και φωτισμό τονισμού. Επιλέξτε λοιπόν μια μίξη ειδών φωτισμού που να προσφέρει κεντρικό αλλά ταυτόχρονα και περιφερειακό φως. Φροντίστε φυσικά οι επιλογές σας να εξυπηρετούν τις λειτουργικές σας ανάγκες αλλά παράλληλα να δίνουν στυλ στο χώρο σας. Ο φωτισμός μπορεί να επιτελεί απλώς μια λειτουργία ή να σπαταλά ηλεκτρική ενέργεια… Γενικά τα κεντρικά φώτα στην οροφή φωτίζουν ένα δωμάτιο αν ο φυσικός φωτισμός δεν είναι επαρκής και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οπτικά μεγαλύτερου χώρου. Οι πολυέλαιοι δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους, μεγάλες εισόδους αλλά μπορούν κάλλιστα να παρέχουν εξαιρετικό φωτισμό αλλά και άποψη σε ένα δωμάτιο. Η απλίκα με τα δύο φωτιστικά δίνει μια νότα υψηλού σχεδιασμού και κομψότητας στο σπίτι, χαρίζοντας στοχευμένο φως στο καθιστικό. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για μικρά σαλόνια με χαμηλά ταβάνια, στα οποία δε θα ταίριαζαν κρεμαστά φωτιστικά ή πολυέλαιοι κερδίζοντας σε χώρο σε σχέση για παράδειγμα με ένα φωτιστικό δαπέδου!
Τα φωτιστικά μπορούν να καθορίσουν σε κάποιο βαθμό τη διάθεση και το ύφος που εκπέμπει το συγκεκριμένο δωμάτιο. Ο φωτισμός περιβάλλοντος δίνει διάχυτο φωτισμό σε όλο τον χώρο κάνοντας τον να μοιάζει άνετος και ευχάριστος. Ο φωτισμός εργασίας επικεντρώνει το φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εκεί όπου εργάζεστε π.χ. γραφείο, ώστε η δραστηριότητά σας να γίνει υπό τις καλύτερες συνθήκες. Ο φωτισμός τονισμού, στοχεύει σε κάποια συγκεκριμένα αντικείμενα. Ένα σποτ μπορεί να φωτίσει έναν πίνακα και να χαρίσει τον επιθυμητό φωτισμό τονισμού. Για τα υπνοδωμάτια επιλέξτε χαμηλό ή κρυφό φωτισμό ή ιδανικά τοποθετήστε διακόπτη ντίμερ για να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έχετε την ατμόσφαιρα που ταιριάζει στη διάθεσή σας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο φωτισμός και το χρώμα στους κλειστούς χώρους είναι στοιχεία που επιδρούν στη διάθεση του ατόμου, η οποία όταν το φως δεν είναι επαρκές επηρεάζει αρνητικά ενώ βελτιώνεται όταν ο χώρος ήταν φωτεινός αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό γιατί σε αυτή την περίπτωση κουράζει. Φωτίστε το χώρο σας με τρόπο που να προάγει την πνευματική και ψυχική σας υγεία!
Αναζητήστε καταστήματα με φωτιστικά στην περιοχή σας!