Αγγειολόγοι Υγεία

Φλέβες και ευρυαγγείες

Ένα από τα αισθητικά προβλήματα των κάτω άκρων που αν και μπορεί να μη δημιουργούν κίνδυνο για την υγεία αλλά  αλλά μπορεί να επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή μας είναι οι λεπτές, αντιαισθητικές φλέβες, που διαγράφονται στα πόδια, οι γνωστές  ευρυαγγείες. Η εμφάνιση των ευρυαγγειών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες κατά βάση κληρονομικούς. Αφορούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα των γυναικών.


Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος δημιουργίας των κιρσών και των ευρυαγγειών είναι σημαντικό δούμε πως λειτουργεί το κυκλοφοριακό μας σύστημα Το κυκλοφοριακό σύστημα αποτελείται από δύο συστήματα αγγείων: τις αρτηρίες και τις φλέβες. Αν και φλέβες και αρτηρίες είναι αντίθετες μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρώνονται. Η καρδιά, με την ρυθμική της λειτουργία, τροφοδοτεί τις αρτηρίες με αίμα. Οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα σε όλο το σώμα υπό συνθήκες υψηλής πίεσης, λόγω των συσπάσεων της καρδιάς. Όσο αυξάνεται η απόσταση των αρτηριών από την καρδιά, η διάμετρός τους μειώνεται και τελικά αποκτούν πραγματικά πολύ μικρή διάμετρο και το αίμα εισέρχεται στα τριχοειδή αγγεία. Αυτά έχουν πολύ λεπτό τοίχωμα σε αντίθεση με το τοίχωμα των αρτηριών που είναι πολύ παχύ και μυώδες, ώστε να αντέχουν την αυξημένη πίεση που επικρατεί μέσα σε αυτές.

Οι φλέβες παίζουν αντίστροφο ρόλο από τις αρτηρίες. Μεταφέρουν από τα τριχοειδή αγγεία το διοξείδιο του άνθρακα και τα παράγωγα του μεταβολισμού στην καρδιά. Από την καρδιά το αίμα πηγαίνει στους πνεύμονες όπου εμπλουτίζεται με οξυγόνο. Η πίεση στις φλέβες είναι πολύ μικρότερη από την πίεση στις αρτηρίες. Σε κάποια μάλιστα σημεία γίνεται και αρνητική. Η ροή του αίματος μέσα στις φλέβες είναι πολύ πιο αργή και παθητική και καθορίζεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. Οι φλέβες είναι πολύ περισσότερες από τις αρτηρίες και έχουν πολύ πιο λεπτό τοίχωμα. Γενικά το φλεβικό σύστημα είναι αρκετά πιο περίπλοκο από το αρτηριακό. Αν και η πίεση του αίματος στις φλέβες είναι τόσο χαμηλή, η αρμοδιότητά τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η μεταφορά του αίματος από τα πόδια στη καρδιά, απαιτεί μια κίνηση που είναι αντίθετη με τη δύναμη της βαρύτητας. Οι βαλβίδες αποτελούν αποκλειστικό χαρακτηριστικό των φλεβών. Οι αρτηρίες δεν διαθέτουν βαλβίδες. Αποτελούνται από δύο πέταλα και επιτρέπουν την διέλευση του αίματος μόνο προς μια κατεύθυνση. Μια υγιής βαλβίδα στις φλέβες των ποδιών επιτρέπει την κατεύθυνση του αίματος από τα δάκτυλα των ποδιών προς την καρδιά.

Αν οι βαλβίδες των φλεβών υποστούν ζημιά το αίμα θα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, δηλαδή, από την καρδιά προς τα πόδια. Η παθολογική κίνηση του αίματος αυξάνεται επιπλέον από τη βαρύτητα και από την αύξηση της πίεσης στην κοιλιά, όταν μιλάμε, βήχουμε ή σηκώνουμε βάρη. Συνακόλουθα, ο όγκος του αίματος στα πόδια αυξάνεται και τελικά αυξάνεται και η πίεση μέσα στις φλέβες. Βαθμιαία το τοίχωμα των φλεβών αυτών αρχίζει να αδυνατίζει και να λεπταίνει με αποτέλεσμα οι φλέβες να αρχίζουν να διατείνονται και να γίνονται εμφανείς. Η διάταση αυτή σημαίνει αύξηση τόσο της διαμέτρου όσο και του μήκους τους. Η καθιστική ζωή και η ορθοστασία επιβαρύνουν την κατάσταση και πιθανό να οδηγήσουν σε αίσθημα βάρους στην περιοχή των ποδιών πόνο ή κνησμό. Φαίνεται λοιπόν ότι οι ευρυαγγείες όσο και οι κιρσοί έχουν κοινά αίτια εμφάνισης. Η  εμφάνισή τους υποδεικνύει Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια. Αποτελεί μία κατάσταση που χρειάζεται προσοχή καθώς η μειωμένη ροή του αίματος στις πάσχουσες φλέβες είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για την δημιουργία θρόμβων στις φλέβες,  κατάσταση που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία.

Οι καινούργιες μέθοδοι θεραπείας Υπάρχουν πλέον νέες ενδοφλεβικές μέθοδοι, που μας επιτρέπουν να αποφύγουμε το κλασικό και επεμβατικό χειρουργείο των κιρσών. Laser ablation Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών σήμερα, είναι το ενδοαυλικό λέιζερ. Η θεραπεία με τη χρήση laser ή RF είναι λίγο πιο επεμβατική από τη σκληροθεραπεία καθώς διενεργείται σε κλινική και απαιτεί τοπική αναισθησία. Πρόκειται για μια απλή και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης των κιρσών που προσφέρει ικανοποιητικά και διαρκή αποτελέσματα. Πραγματοποιείται ανώδυνα, με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς ανάγκη παραμονής στο νοσοκομείο, με άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Εισάγουμε μέσα στον αυλό της παθολογικής φλέβας μια οπτική ίνα λέιζερ ή μια ίνα ραδιοσυχνοτήτων και αφού κάνουμε τοπική αναισθησία χορηγούμε θερμική ενέργεια που καυτηριάζει τη φλέβα, η οποία νεκρώνεται και απορροφάται στη συνέχεια από τον οργανισμό. Οι κιρσοί είτε θα μικρύνουν και θα χαθούν βαθμιαία είτε θα αφαιρεθούν με μικροφλεβεκτομές και τοπική αναισθησία την ώρα της διαδικασίας. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει και το πολύ σε 2 ημέρες πάει στη δουλειά του. H ενδοφλεβική κόλλα. Η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά μέθοδος είναι η ενδοφλεβική κόλλα VenaSeal. Με τη βοήθεια λεπτού καθετήρα και συνεχή έλεγχο με υπερήχους, εισάγουμε στη φλέβα μικροποσότητες ειδικής ακρυλικής κόλλας και η χαλασμένη φλέβα σε λίγα δευτερόλεπτα κλείνει και μετά από καιρό απορροφάται. Δεν απαιτείται αναισθησία και είναι επίσης ασφαλής. Σληροθεραπεία. Μικροσκοπικές ενέσεις που γίνονται από τον γιατρό σας, σας εξασφαλίζουν ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγες επισκέψεις. Η μέθοδος αυτή λέγεται σκληροθεραπεία των ευρυαγγειών με υγρά ή αφρό είναι η καλύτερη μέθοδος.  Γίνεται με έγχυση, ειδικού φαρμάκου, με πολύ λεπτές βελόνες, που τις καταστρέφει οριστικά τις ευρυαγγείες. Μεγάλη σημασία έχει ο σχεδιασμός των συνεδριών, αφού η σειρά αντιμετώπισης των ευρυαγγειών καθορίζει και το τελικό αποτέλεσμα. Το δερματικό λέιζερ και οι ραδιοσυχνότητες έχουν θέση στην θεραπεία μόνο των πολύ μικρών ευρυαγγειών και μόνο όταν κλείσουν οι πιο μεγάλες ευρυαγγείες που τις τροφοδοτούν.

 

Αναζητήστε αγγειολόγους – αγγειοχειρούργους στη περιοχή σας



Kατηγορίες