Καταστήματα Οπτικά

Φακοί επαφής ή γυαλιά οράσεως: ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς;

Το αν θα επιλέξετε να φοράτε γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής για τη διόρθωση της όρασης σας, εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ο τρόπος ζωής, η άνεση, η ευκολία, ο προϋπολογισμός και η αισθητική είναι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν από κοινού τη λήψη της πιο ενδεδειγμένης απόφασης για εσάς.


Πριν αποφασίσετε, να έχετε υπόψη σας ότι η μια επιλογή δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλύτερη  από την άλλη. Η καθεμιά έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της όσον αφορά την όραση, την ευκολία χρήσης και την υγεία των ματιών.

Τα γυαλιά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους φακούς επαφής. Απαιτούν πολύ λίγο καθαρισμό και συντήρηση, δε χρειάζεται να αγγίζετε τα μάτια σας για να τα φορέσετε  μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για μολύνσεις των ματιών σας ενώ  είναι επιπλέον φθηνότερα από τους φακούς επαφής μακροπρόθεσμα, επειδή δεν χρειάζεται να αντικαθίστανται συχνά. Τα γυαλιά επίσης μπορούν να κάνουν κάτι που οι φακοί επαφής δεν μπορούν : μπορούν να ρυθμίσουν την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στα μάτια σας για βέλτιστη όραση. Παρόλο που μερικοί φακοί επαφής μπορούν να εμποδίσουν την είσοδο του φωτός στο μάτι, οι φωτοχρωμικοί φακοί των γυαλιών φράζουν το 100% UV και προστατεύουν όχι μόνο το εσωτερικό του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και το εξωτερικό του ματιού και των βλεφάρων. Τα γυαλιά μπορούν επίσης να αποτελέσουν στοιχείο  της προσωπικότητάς σας καθώς κυκλοφορεί στο εμπόριο μια απίστευτα μεγάλη γκάμα σκελετών γυαλιών καθένας απ΄ τους οποίους προσδίδει διαφορετικό ύφος και στυλ !

Από την άλλη πάλι μπορεί να υποστηριχθεί ότι και οι φακοί επαφής έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των γυαλιών. Κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη. Οι επαφές κάθονται απευθείας στο μάτι σας, έτσι ώστε η όραση, ιδιαίτερα η περιφερική, να είναι απρόσκοπτη, κάτι που δε συμβαίνει μα τα γυαλιά. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες χωρίς το φόβο ότι τα γυαλιά σας θα πέσουν ή θα σπάσουν. Χρησιμοποιούνται ακόμη και στην κατάδυση φορώντας μάσκα! Μπορείτε ακόμη και να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας με χρωματιστούς  φακούς επαφής. Δε δεσμεύει τις γυναίκες στο μακιγιάζ τους σε αντίθεση με τα γυαλιά αφού ο σκελετός μπορεί να μην ταιριάζει με την απόχρωση του μακιγιαζ που έχετε επιλέξει. Σας επιτρέπουν να διαλέξετε ό,τι τύπο γυαλιών ηλίου θέλετε. Τα γυαλιά μπορεί να σας πέφτουν σε δραστηριότητες που έχετε αρκετή ώρα σκυμμένο το κεφάλι σας όπως διάβασμα ή σκάκι κι αυτό είναι σίγουρα ενοχλητικό. Τέλος, οι φακοί των γυαλιών σας συχνά θολώνουν π.χ. από υδρατμούς εμποδίζοντάς τη δραστηριότητά σας. Τέλος σε περίπτωση που σπάσει ο σκελετός σας, μένετε ακάλυπτοι για λίγες ώρες ή μέρες ενώ αν πάθει κάποια φθορά ο φακός επαφής σας ή σας ενοχλεί ή σας βγει και τον χάσετε, είναι εύκολο να έχετε πάντα μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι.

Αυτά είναι συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής. Συζητήστε  με τον οφθαλμίατρο και τον οπτικό σας. Φυσικά η τελική επιλογή είναι δική σας και πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

 

Αναζητήστε καταστήματα οπτικών στην περιοχή σας!



Kατηγορίες