Οφθαλμίατροι Υγεία

Laser Μυωπίας

Με τον όρο διαθλαστική χειρουργική αναφερόμαστε σε κάθε χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης (διόρθωσης) των διαθλαστικών ανωμαλιών των ματιών, δηλαδή της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. Με τις τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική διάθλασης λέιζερ, υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τη διόρθωση των διαθλαστικών οφθαλμικών καταστάσεων, όπως η μυωπία και ο αστιγματισμός.


Είναι πολύ σημαντικό να έχετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν η χειρουργική επέμβαση διαθλαστικής λέιζερ είναι κατάλληλη για εσάς. Πρέπει να πάρετε την απόφασή σας  προσεκτικά και χωρίς πίεση.

Εάν ενδιαφέρεστε για laser μυωπίας, αρχικά  θα πρέπει να κάνετε μια εις βάθος συζήτηση με τον οφθαλμίατρο για να διαπιστώσετε εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις  για χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. Γενικά, προτιμούνται ασθενείς που είναι μεταξύ 21 και 70 ετών, χωρίς άλλα σοβαρά οφθαλμικά προβλήματα. Επιπλέον, οι βαθμοί σας θα πρέπει να είναι σταθεροί για τουλάχιστον δύο χρόνια. Άλλοι παράγοντες που εξετάζονται περιλαμβάνουν την υγεία των ματιών σας, το βαθμό του προβλήματος της όρασης σας, την ηλικία σας, τις επαγγελματικές ανάγκες και τις ανάγκες σας στον τρόπο ζωής, τους στόχους και τις προσδοκίες σας. Κατά τη διάρκεια της αρχικής επίσκεψής σας, ο γιατρός σας θα διεξάγει λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση και θα καταγράφει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις παρούσες και παλαιότερες παθήσεις των ματιών σας. Πριν από την αρχική επίσκεψή σας, εάν φοράτε φακούς επαφής, είναι σημαντικό να σταματήσετε να τα φοράτε για αρκετές μέρες και να χρησιμοποιείτε τα γυαλιά σας. Οι φακοί επαφής αλλάζουν το φυσικό σχήμα του κερατοειδούς σας και μπορούν να επηρεάσουν τις μετρήσεις που ελήφθησαν για να προσδιορίσετε πόσο ιστός του κερατοειδούς πρέπει να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις για χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, ο γιατρός σας θα συζητήσει τις διάφορες διαθέσιμες διαδικασίες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, για να προσδιορίσει ποια επιλογή ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας. Εάν δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις, ο γιατρός σας θα συζητήσει άλλες μη χειρουργικές επιλογές. Οι διαφορές των δύο μεθόδων (Lasik και PRK) όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα είναι πρακτικά αμελητέες. Η επιλογή της σωστότερης μεθόδου εξατομικεύεται και συνήθως επηρεάζεται από προσωπικές επιλογές χωρίς καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ το 90% των ασθενών κάνουν διόρθωση της μυωπίας με τη μέθοδο Lasik, ενώ αντίθετα στην Ιταλία το 90% επιλέγει PRK). Η χειρουργική διάθλαση με λέιζερ είναι μια πολύ σύντομη διαδικασία που συνήθως διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά.

Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων: Με τη μέθοδο LASIK η διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας δε γίνεται στην επιφάνεια αλλά στο εσωτερικό του κερατοειδούς. Αρχικά, δημιουργείται ένας λεπτός επιφανειακός κρημνός κερατοειδικού ιστού, ο οποίος δεν αποκόπτεται εντελώς αλλά παραμένει ενωμένος με τον κερατοειδή στη μία του πλευρά. Στη συνέχεια ανασηκώνεται, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές στιβάδες του κερατοειδούς και εφαρμόζεται το Excimer Laser, το όποιο επιτυγχάνει εξάχνωση του κερατοειδικού ιστού, με σκοπό να αλλάξει την καμπυλότητα του κερατοειδούς και να διορθωθεί το διαθλαστικό σφάλμα. Τέλος, ο χειρουργός επανατοποθετεί τον κρημνό στη θέση του. Ο κρημνός δημιουργείται  με μία διαδικασία υψηλής ακρίβειας. Τα προηγούμενα χρόνια  η τομή γινόταν μόνο με τη χρήση μηχανικού μικροκερατόμου (με λεπίδα), ο οποίος έκοβε τον κερατοειδή. Η δεύτερη  μέθοδος PRK είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μικρών βαθμών μυωπίας, με ή χωρίς αστιγματισμό, αλλά και σε μεγαλύτερους βαθμούς εφόσον ο κερατοειδής είναι σχετικά λεπτός. Μία πολύ λεπτή δέσμη Laser εφαρμόζεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Δε δημιουργείται ο κερατοειδικός κρημνός αλλά γίνεται η αφαίρεση της επιφανειακής μεμβράνης του κερατοειδούς, με ένα ειδικό εργαλείο και στη συνέχεια εφαρμόζεται η θεραπεία με το Excimer Laser.  Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένας φακός επαφής για να βοηθήσει το επιθήλιο να επουλωθεί μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες. Η επέμβαση είναι ολιγόλεπτη και γίνεται με χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου.

 

Αναζητήστε Οφθαλμίατρους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες