Κουφώματα Σπίτι & κήπος

Ενεργειακά κουφώματα: πώς και για ποιους λόγους να τα επιλέξετε

Όσο διανύουμε την εποχή της ακμής διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης των παλαιών κτιρίων της χώρας μας, ένας από τους όρους που ακούμε με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους, είναι εκείνη των κουφωμάτων. Ως κούφωμα, θεωρείται κάθε υλικό ή σύνθεση υλικών που τοποθετείται στα ανοίγματα των τοίχων, προκειμένου να τα κλείσουν. Αν και οι τύποι των κουφωμάτων ποικίλλουν, η τεράστια σημασία τους για τη διατήρηση μίας φυσιολογικής θερμοκρασίας, τη διασφάλιση της ηχομόνωσης και την ασφάλεια από διαρρήξεις, παραμένει η ίδια.


Τα κουφώματα, έτσι, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό μέρος ενός κτιρίου. Τα παντζούρια, τα ρολά, τα παράθυρα, οι σίτες, οι εσωτερικές πόρτες και οι μπαλκονόπορτες, είναι μερικά μόνο από τα είδη κουφωμάτων που τοποθετούνται σε ένα κτίριο, συνδράμοντας στην ελαχιστοποίηση των δαπανών θέρμανσης και κλιματισμού, στην αντιδιαρρηκτική προστασία και, γενικότερα, στον εκσυγχρονισμό της εικόνας, αλλά και της λειτουργικότητας μίας κατοικίας.

Τα είδη των κουφωμάτων

Οι κατηγορίες των κουφωμάτων είναι τρεις: τα ξύλινα κουφώματα, τα κουφώματα PVC και τα κουφώματα αλουμινίου. Καθεμία από τις κατηγορίες κουφωμάτων έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα ξύλινα κουφώματα αποτελούν, χωρίς αμφισβήτηση, μία ιδιαίτερα καλαίσθητη επιλογή, η οποία, την ίδια στιγμή, προστατεύει μία κατοικία τόσο από το κρύο, όσο και από τη ζέστη. Απαιτούν, ωστόσο, ενδελεχή συντήρηση, καθώς θεωρούνται ευάλωτα σε φθορές και υγρασία.
  • Τα κουφώματα PVC εξασφαλίζουν τεράστια ηχομόνωση με ένα μικρότερο κόστος, σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες κουφωμάτων, ενώ θεωρούνται ως η πλέον φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Δεν προσφέρουν, όμως, ούτε την ίδια αντικλεπτική ασφάλεια, ούτε την ίδια ανθεκτικότητα στην έκθεση στις ακτίνες του ήλιου.
  • Τα αλουμινένια κουφώματα φημίζονται τόσο για τη ασφάλεια, όσο και την αντοχή τους Προσφέρουν μία οπτικά καλαίσθητη και μοντέρνα μόνωση που, ταυτοχρόνως, δεν επηρεάζεται από κλιματικούς παράγοντες όπως η ακτινοβολία του ήλιου. Η κατασκευή των εν λόγω κουφωμάτων, πάντως, δεν είναι τόσο οικονομική.

Τα ενεργειακά κουφώματα

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή και η άμεση ανάγκη για περιορισμό της αθρόας κατανάλωσης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και την παροχή κρατικών επιδοτήσεων για υιοθέτηση πρακτικών της πράσινης οικονομίας, δεν άργησαν να αγγίξουν τη σφαίρα της αναβάθμισης των κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης και της αντικατάστασης των παλαιών κουφωμάτων. Με τα χρόνια, ο όρος των ενεργειακών (ή θερμοδιακοπτόμενων) κουφωμάτων έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας, με την τοποθέτησή τους να αποφέρει τεράστια οφέλη για αμέτρητα σπίτια. Τα ενεργειακά κουφώματα αποτελούν, πλέον, αδιαπραγμάτευτο μέρος μίας νέας κατασκευής σπιτιού ή μίας ανακαίνισης ενός παλαιού κτίσματος. Πρόκειται για τη νέα γενιά κουφωμάτων, που, εν ολίγοις, εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή απόδοση και ηχομόνωση.

Τα οφέλη των ενεργειακών κουφωμάτων

Αν και η -τουλάχιστον, προς το παρόν- μη εκτεταμένη διάδοση και, κατ’ επέκταση, υψηλή τιμή των ενεργειακών κουφωμάτων τα καθιστά ιδιαίτερα απρόσιτα για τον προϋπολογισμό ενός αρκετά μεγάλου ποσοστού νοικοκυριών, δεν πρέπει να παραβλέπονται τα πάμπολλα πλεονεκτήματά τους. Η τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων, μάλιστα, θεωρείται πως προσφέροει μία τεράστια απόδοση στην επένδυση, η οποία αντικατοπτρίζεται στους παρακάτω λόγους:

  • Ξεκινώντας από την εξοικονόμηση χρημάτων, που, την εποχή του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης συνιστά πρωταρχική ανάγκη για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, τα ενεργειακά κουφώματα βοηθούν σε εντυπωσιακό βαθμό ένα σπίτι να εξοικονομήσει ενέργεια, εκμηδενίζοντας, ουσιαστικά τις διαρροές θερμότητες και ελαχιστοποιώντας, ως εκ τούτου, την κατασπατάληση χρημάτων σε έξοδα ψύξης και θέρμανσης.
  • Έπειτα, αναλύοντας τη συμβολή των ενεργειακών κουφωμάτων σε μία ασφαλή και ήρεμη καθημερινότητα, διαπιστώνουμε πως σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει η διασφάλιση της ηχομόνωσης, αλλά και η αντικλεπτική προστασία. Η χρηματική επένδυση σε ενεργειακά κουφώματα, θα σας ωφελήσει τόσο ως προς μία ήσυχη καθημερινότητα, μακριά από ενοχλητικούς θορύβους, όσο και ως προς τη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας από διαρρήξεις, με αμφότερα από τα παραπάνω να συνιστούν οφέλη ανεκτίμητα για την ψυχική σας υγεία.
  • Έπειτα, δεν πρέπει να παραγκωνίζεται η σημασία της διασφάλισης της αντοχής που προσφέρουν τα ενεργειακά κουφώματα απέναντι σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και σε βάθος χρόνου. Η μηδαμινή καταπόνηση των κουφωμάτων ελαχιστοποιεί το κόστος επισκευών, συντήρησης και επιδιόρθωσης ζημιών που προκαλούνται από ακραία και μη καιρικά φαινόμενα.

Η επιλογή της κατάλληλης κατηγορίας κουφωμάτων

Όταν κληθείτε να επιλέξετε τα κατάλληλα κουφώματα για το σπίτι σας, θα διαπιστώσετε πως η ιδανική επιλογή πρέπει πάντοτε να συνυπολογίζει τους ξεχωριστούς παράγοντες και τις ανάγκες κάθε σπιτιού, έτσι ώστε να ταιριάξει απόλυτα με αυτό, αποδίδοντας το μέγιστο δυνατό όφελος. Ιδιαίτερη σημασία έχει η θέση του κάθε κουφώματος, με παραμέτρους όπως η έκθεση σε ιδιαίτερες κλιματολογικές και μη συνθήκες (π.χ. υγρασία, ισχυροί άνεμοι, έντονος θόρυβος) να καθιστούν, συνήθως, μία από τις επιλογές κουφωμάτων ιδανική σε σχέση με τις υπόλοιπες, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε απώλειες ενέργειας, γρήγορες φθορές και, γενικώς, μη ανταπόκριση στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση, οι ανάγκες πρέπει να είναι πάντα αξιολογημένες, έτσι ώστε να καθορίζουν την τελική επιλογή των κουφωμάτων. Αν, παραδείγματος χάρη, χρειάζεστε κουφώματα τα οποία να επιτυγχάνουν πλήρη ηχομόνωση, είναι δεδομένο πως πρέπει να επιλέξετε PVC, εν αντιθέσει με τα κουφώματα αλουμινίου, τα οποία αποτελούν ιδανική επιλογή, αν αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι η απόλυτη αντικλεπτική ασφάλεια. Αν, πάλι, αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να προσδώσετε στο σπίτι σας μοντέρνες νότες υψηλής αισθητικής, τότε τα ξύλινα κουφώματα προτείνονται ως η ιδανική επιλογή για εσάς.

Η ραγδαία επέκταση των ενεργειακών κουφωμάτων στην Ελλάδα

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η ανάγκη ενός τεράστιου αριθμού νοικοκυριών ανά την ελληνική επικράτεια για αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί αναμφίβολη επιταγή της εποχής μας. Σειρές από προνομιακές κρατικές χρηματοδοτήσεις, όπως εκείνη του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, έδωσαν σε ένα μεγάλο αριθμό από ωφελούμενους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σπουδαία βήματα προς την πολυπόθητη “πράσινη” μετάβαση, μεταξύ των οποίων και η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων των κατοικιών τους με ολοκαίνουρια ενεργειακά κουφώματα, τα οποία, ανταποκρινόμενα στις περιβαλλοντικές ανάγκες της εποχής, εξασφάλισαν αμέτρητα οφέλη για όλα αυτά τα νοικοκυριά. Σταδιακά, τα οφέλη αυτά έγιναν γνωστά σε κάθε οικογένεια, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ζήτησης για ενεργειακά κουφώματα στη χώρα μας. Μάλιστα, το επικείμενο πρόγραμμα “Ηλέκτρα”, που εστιάζει στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του ελληνικού δημοσίου, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αντικαταστήσει τα συμβατικά κουφώματα με ενεργειακά, σε εκατοντάδες κτίρια δημόσιας ιδιοκτησίας ανά την Ελλάδα.

Αναζητήστε ενεργειακά κουφώματα στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε ενεργειακά κουφώματα στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες