Οδοντίατροι Υγεία

Εμφυτεύματα: Πλεονεκτήματα και διαδικασία

Παρά τις βελτιώσεις στην οδοντιατρική περίθαλψη, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από απώλεια δοντιών – κυρίως λόγω τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου ή τραυματισμού. Για πολλά χρόνια, οι μόνες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για άτομα με χαμένα δόντια ήταν γέφυρες και οδοντοστοιχίες. Σήμερα όμως υπάρχει και η δυνατότητα για οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα ουσιαστικά αντικαθιστούν τις ρίζες των δοντιών. Παρέχουν μια ισχυρή βάση για σταθερά (μόνιμα) ή αφαιρούμενα δόντια αντικατάστασης που έχουν κατασκευαστεί για να ταιριάζουν με τα φυσικά δόντια σας.


Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από τα οδοντικά εμφυτεύματα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν βελτιωμένη εμφάνιση.  Φαίνονται σαν τα δικά σας δόντια. Και επειδή έχουν σχεδιαστεί ώστε να επιτυγχάνεται τήξη με οστά, γίνονται μόνιμα. Επιτρέπουν την ορθή ομιλία και άρθρωση. Με οδοντοστοιχίες με κακή εφαρμογή, τα δόντια μπορούν να γλιστρήσουν μέσα στο στόμα σας με αποτέλεσμα να μπερδέψετε τα λόγια σας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα σας επιτρέπουν να μιλάτε χωρίς την ανησυχία ότι τα δόντια μπορεί να γλιστρήσουν. Παράλληλα γίνονται μέρος του οργανισμού σας εξαλείφοντας την ταλαιπωρία των αποσπώμενων οδοντοστοιχιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα επειδή λειτουργούν όπως τα δόντια σας, επιτρέποντάς σας να μασάτε και να τρώτε τα αγαπημένα σας τρόφιμα με αυτοπεποίθηση και χωρίς να πονάτε. Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να σας δώσουν πίσω το όμορφο χαμόγελό σας και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας, βελτιώνοντας την αυτοεικόνα σας. Παράλληλα δεν απαιτούν αφαίρεση άλλων δοντιών, όπως  μια γέφυρα που υποστηρίζεται από δόντια. Επειδή τα κοντινά δόντια δεν μεταβάλλονται για να υποστηρίξουν το εμφύτευμα, περισσότερα από τα δόντια σας παραμένουν άθικτα, βελτιώνοντας τη μακροπρόθεσμη στοματική υγεία. Μεμονωμένα εμφυτεύματα επιτρέπουν επίσης την ευκολότερη πρόσβαση μεταξύ των δοντιών, βελτιώνοντας την υγιεινή του στόματος. Παράλληλα τα εμφυτεύματα είναι πολύ ανθεκτικά και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια. Με καλή φροντίδα, πολλά εμφυτεύματα διαρκούν μια ζωή. Τα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων ποικίλλουν, ανάλογα με το πού βρίσκονται στη γνάθο τα εμφυτεύματα, αλλά γενικά τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν ποσοστό επιτυχίας μέχρι 98%.

Σκέφτεστε να επιλέξετε ένα οδοντικό εμφύτευμα ή ίσως έχετε ήδη αποφασίσει να τοποθετήσετε ένα.  Για κάποιους,  η σκέψη να έχουν ένα εμφύτευμα τοποθετημένο χειρουργικά στο στόμα τους μπορεί να είναι πολύ φοβιστική. Στην πραγματικότητα όμως δεν χρειάζεται να φοβάστε. Η διαδικασία είναι η εξής: Ο οδοντίατρος σας θα σας ενημερώσει για το κόστος του οδοντικού εμφυτεύματός σας και τον τύπο που πρόκειται να τοποθετηθεί. Το εμφύτευμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από τιτάνιο και τοποθετείται χειρουργικά από έναν οδοντίατρο ή ειδικό οδοντίατρο, όπως ένας χειρούργος από το στόμα. Αυτά τα βιδωτά τμήματα τοποθετούνται μέσα στην οσφυϊκή χώρα και προορίζονται να μιμηθούν τη ρίζα του δοντιού. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για μια διαδικασία εμφύτευσης καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως  η οδοντιατρική σας υγεία, ο αριθμός των σχετικών δοντιών,  ποια συγκεκριμένα δόντια αντικαθίστανται, εάν θα γίνει εξαγωγή ενός δοντιού πριν την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Οι ίδιοι παράγοντες θα καθορίσουν επίσης τον συνολικό αριθμό επισκέψεων στον οδοντίατρο καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Για παράδειγμα, μια χειρουργική επέμβαση μοσχευμάτων ενός δοντιού μπορεί τυπικά να λάβει μία έως δύο ώρες από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο χρόνος αυτός περιλαμβάνει τον χρόνο για την αναισθησία .

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρξει κάποια δυσφορία. Η τοπική αναισθησία εξαλείφει αυτή τη δυσφορία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι τελικά ήταν πολύ πιο άνετοι  με τη διαδικασία απ΄ ότι πίστευαν. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει φάρμακα για να διευκολύνει και οποιαδήποτε δυσφορία προκύψει μετά την επέμβαση.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας υποβάλλει σε προεγχειρητική προετοιμασία . Ξέπλυμα με ένα ειδικό αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα. Η λήψη αντιβιοτικών για  λίγες ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ως προληπτικό μέτρο. Να φάτε ένα καλό πρωινό την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, εκτός αν σχεδιάζετε να κάνετε τη διαδικασία με  καταστολή. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα τρώτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα  πριν τη χειρουργική επέμβαση. Η αποκατάσταση του στόματος σας με οδοντικό εμφύτευμα επιτυγχάνεται σε δύο φάσεις και η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έξι έως εννέα μήνες. Η χειρουργική φάση γίνεται στο οδοντιατρείο με τοπική αναισθησία, αλλά μπορεί επίσης να γίνει με ενδοφλέβια καταστολή, εάν την πραγματοποιεί  χειρουργός. Σε πρώτη φάση για  τη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος, το στόμα σας θα είναι γεμάτο με τοπική αναισθησία. Μια τομή γίνεται στα ούλα σας όπου το εμφύτευμα θα τοποθετηθεί. Ένα εξειδικευμένο « τρυπάνι» θα χρησιμοποιηθεί έπειτα για να δημιουργήσει ένα χώρο για το εμφύτευμα στα οστά. Το ίδιο το εμφύτευμα στη συνέχεια βιδώνεται στη θέση του είτε με ένα εργαλείο χειρός είτε με το ίδιο τρυπάνι εμφυτεύματος που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του αρχικού χώρου. Αφού το εμφύτευμα τοποθετηθεί καλά, ένα δεύτερο συστατικό θα βιδωθεί μέσα στο ίδιο το εμφύτευμα και θα παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Τα ούλα κλείνονται πάνω από το εμφύτευμα και μπορεί να χρειαστούν ένα ή δύο ράμματα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, το εμφύτευμα συνδέεται με ασφάλεια στο οστό. Σε δεύτερη φάση μια άλλη μικρή τομή πραγματοποιείται στα ούλα σας για να εκθέσει το εμφύτευμα, εκτός εάν υπάρχει ένα ξεχωριστό συστατικό τοποθετημένο στο εμφύτευμα που κάθεται πάνω από τα ούλα.  Όταν παρέλθει το κατάλληλο χρονικό διάστημα ξεκινάει η διαδικασία κατασκευής και τοποθέτησης των δοντιών επί των εμφυτευμάτων. Μετά από τη λήψη ενός μέτρου ακριβείας τοποθετούνται (βιδώνονται) πάνω στα εμφυτεύματα τα κολοβώματα, κατάλληλα προσαρμοσμένες στο εργαστήριο κατασκευές τιτανίου, που μοιάζουν με τα τροχισμένα τμήματα των δοντιών πριν την τοποθέτηση των κλασσικών προσθετικών εργασιών. Πάνω σε αυτά κατασκευάζονται και τοποθετούνται τα μόνιμα δόντια με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται και στην κατασκευή μια κλασικής θήκης ή γέφυρας. Το τελευταίο βήμα είναι η τελική τοποθέτηση του δοντιού. Είναι φυσιολογικό να έχετε μερικούς μικρούς μώλωπες και πρήξιμο στα ούλα και στους μαλακούς ιστούς. Συνήθως, η δυσφορία, εάν υπάρχει, υποχωρεί  με ένα κοινό παυσίπονο. Παρόλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να προκύψουν επιπλοκές. Συχνή είναι η μόλυνση γύρω από τα οστά και τα ούλα. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι η  απόρριψη του οδοντικού εμφυτεύματος από το σώμα σας.

Εκείνο που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι η συντήρηση του εμφυτεύματος. Μην ξεχνάτε ότι το νέο σας δόντι πρέπει να φροντίζεται και να ελέγχεται τακτικά, όπως τα φυσικά δόντια σας.

 

Αναζητήστε Οδοντίατρους ή Ορθοδοντικούς στην περιοχή σας!



Kατηγορίες