Εστιατόρια Πιτσαρίες

Είναι η πίτσα υγιεινή; Διατροφικές συμβουλές για τους λάτρεις της πίτσας

Η πίτσα είναι ένα αγαπημένο φαγητό για πολλούς σε όλο τον κόσμο. Ο εθιστικός συνδυασμός νόστιμης κρούστας, γλυκιάς σάλτσας ντομάτας και αλμυρού τυριού μοτσαρέλας είναι βέβαιο ότι θα ευχαριστήσει ακόμη και τους πιο επιλεκτικούς καλοφαγάδες!


Παρόλα αυτά, συνήθως χαρακτηρίζεται ανθυγιεινή, καθώς μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, νάτριο και υδατάνθρακες. Πάμε, λοιπόν, να εξετάσουμε μαζί τη διατροφή των πιο δημοφιλών τύπων πίτσας και πώς μπορούμε να κάνουμε την πίτσα μας πι υγιεινή!

Διατροφική Ανάλυση

Η διατροφή και τα συστατικά της πίτσας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο. Ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες μπορούν να «φορτωθούν» με πολλά ανθυγιεινά συστατικά.

Κατεψυγμένη Πίτσα

Συχνά ένα βασικό στοιχείο διατροφής των φοιτητών και των πολυάσχολων οικογενειών, οι κατεψυγμένες πίτσες, είναι δημοφιλείς επιλογές γευμάτων για πολλούς ανθρώπους.

Ενώ υπάρχουν εξαιρέσεις, οι περισσότερες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και νάτριο. Είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένες και περιέχουν τεχνητά συντηρητικά, πρόσθετη ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη. Για παράδειγμα, μια μερίδα (1/4 πίτσα) κατεψυγμένης πίτσας περιέχει :

  • Θερμίδες: 380
  • Λίπος: 18 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 39 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 8 γραμμάρια
  • Νάτριο: 810 mg — 34% της ημερήσιας πρόσληψης

Η επιλογή toppings όπως λουκάνικο, επιπλέον τυρί και άλλα είδη υψηλής θερμιδικής αξίας μπορεί να προσθέσουν έξτρα στην περιεκτικότητα λίπους, ενώ το γαλλικό στυλ ψωμιού και οι γεμιστές ποικιλίες κρούστας μπορούν να συσσωρεύσουν ακόμη περισσότερες θερμίδες.

Φρεσκομαγειρεμένη πίτσα πιτσαρίας

Όπως και οι κατεψυγμένες πίτσες, η πίτσα που παρασκευάζεται από πιτσαρία μπορεί να ποικίλει σε συστατικά και μεθόδους παρασκευής. Αν και το θρεπτικό περιεχόμενο της πίτσας πιτσαρίας δεν αναφέρεται πάντα, ορισμένες αλυσίδες πιτσαρίας διαθέτουν διατροφικές πληροφορίες στους καταναλωτές. Οι φρεσκομαγειρεμένες πίτσες συχνά περιέχουν πιο υγιεινά συστατικά από τις πιο επεξεργασμένες που πωλούνται σε παντοπωλεία και εστιατόρια fast food. Οι περισσότερες πιτσαρίες φτιάχνουν τη ζύμη τους από το μηδέν χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως ελαιόλαδο και αλεύρι σίτου. Ανάλογα με το εστιατόριο, κάποιοι χρησιμοποιούν σπιτικές σάλτσες χωρίς προσθήκη ζάχαρης, φρέσκα τυριά και άλλες υγιεινές γαρνιτούρες.

Είναι η πίτσα μια υγιεινή επιλογή;

Αν και ορισμένοι τύποι πίτσας είναι ανθυγιεινοί, άλλοι λιγότερο επεξεργασμένοι τύποι μπορεί να είναι θρεπτικοί. Όπως όλα τα τρόφιμα, τα περισσότερα επεξεργασμένα είδη πίτσας είναι συχνά υψηλότερα σε ανθυγιεινά συστατικά από αυτά που παρασκευάζονται από το μηδέν.

Οι κατεψυγμένες και fast-food πίτσες μπορεί να περιέχουν συστατικά όπως συντηρητικά, χρωστικές ουσίες και ανθυγιεινά λίπη. Ωστόσο, όλες οι πίτσες, ανεξάρτητα από το είδος τους, συνήθως παρασκευάζονται με εξευγενισμένο αλεύρι σίτου. Αυτός ο τύπος αλεύρου είναι χαμηλός σε φυτικές ίνες και, ως εκ τούτου, λιγότερο χορταστικός από τα αλεύρια ολικής αλέσεως. Η κατανάλωση εξευγενισμένων προϊόντων σιτηρών – όπως έτοιμα γεύματα όπως η πίτσα – έχει συνδεθεί με αύξηση βάρους.

Μια μελέτη σε 1.352 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν πάνω από 70 γραμμάρια έτοιμων προϊόντων όπως η πίτσα καθημερινά ήταν πιο πιθανό να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που κατανάλωναν κάτω από 70 γραμμάρια την ημέρα. Μερικοί τύποι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες, νάτριο και ζάχαρη.

Αν και περιστασιακά, αν απολαμβάνουμε μια φέτα γρήγορου φαγητού ή κατεψυγμένης πίτσας πιθανότατα δεν θα επηρεάσει το βάρος μας, η τακτική κατανάλωση αυτών των γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων υγείας.

Σπιτική πίτσα

Ενώ πολλά είδη πίτσας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά και νάτριο, αυτά που παρασκευάζονται με φρέσκα, ολόκληρα συστατικά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Η παραδοσιακή πίτσα είναι ένα σχετικά απλό φαγητό, φτιαγμένο με αλεύρι, μαγιά, νερό, αλάτι, λάδι, σάλτσα ντομάτας και φρέσκο τυρί.

Η πίτσα που παρασκευάζεται από το μηδέν χρησιμοποιώντας αυτά τα περιορισμένα συστατικά μπορεί να είναι αρκετά υγιεινή. Όταν φτιάχνουμε σπιτική πίτσα, η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να ενισχυθεί προσθέτοντας θρεπτικές γαρνιτούρες όπως λαχανικά ή υγιεινές πηγές πρωτεΐνης όπως το ψητό κοτόπουλο. Πολλές αλυσίδες πίτσας προσφέρουν κρούστα ολικής αλέσεως και χωρίς γλουτένη, καθώς και υγιεινές επιλογές επικάλυψης, όπως φρέσκα λαχανικά ή βότανα.

Αναζητήστε πιτσαρία στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε πιτσαρία στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες