Καταστήματα Φούρνοι

Η διατροφική αξία του ψωμιού

Το ψωμί βρισκόταν για χρόνια στον απαγορευμένο κατάλογο πολλών προγραμμάτων διατροφής που αποσκοπούσαν σε απώλεια βάρους και συντήρηση βάρους. Τελικά όμως φαίνεται πως μπορείτε εύκολα να χάσετε τις θερμίδες από υδατάνθρακες σε μια φέτα ψωμιού  αν δεν είστε προσεκτικοί. Επομένως τελικά ορισμένοι τύποι ψωμιού μπορεί να αποτελούν συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.


Η θρεπτική αξία του ψωμιού εξαρτάται από το αλεύρι που χρησιμοποιείται αλλά και τον τρόπο παρασκευής του. Το αλεύρι αρχικώς έχει υποκίτρινο χρώμα, το οποίο πολλές φορές υφίσταται «λεύκανση» με τη χρήση διαφόρων μεθόδων. Από φρεσκοαλεσμένο αλεύρι δημιουργείται μια χαλαρή ζύμη και ένα πυκνό καρβέλι. Το πιο θρεπτικό ψωμί είναι εκείνο που παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής αλέσεως κι αυτό γιατί περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών καθώς  κατά την επεξεργασία του σίτου δεν αφαιρείται το φύτρο και το πίτουρο.

Νέοι, ηλικιωμένοι, άντρες ή γυναίκες, που τρώνε ολόκληρο το ψωμί σιταριού έχουν ένα τεράστιο όφελος για την υγεία τους. Από μελέτες διαπιστώθηκε ότι οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου του παχέως εντέρου, εγκεφαλικών επεισοδίων και παχυσαρκίας. Για να βεβαιωθείτε ότι θα επωφεληθείτε πραγματικά, βεβαιωθείτε ότι το ψωμί είναι από 100% αλεύρι ολικής άλεσης.

Επειδή το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει φυτικές ίνες, καθώς και περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φέτα, είναι πολύ πιο πλήρες από το βασικό λευκό ψωμί. Σας δίνει τη δυνατότητα να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και σας βοηθά να μην φάτε πολύ. Προσθέστε μερικές φέτες αβοκάντο ή λαχανικών σε  ένα σάντουιτς ώστε να καταναλώσετε περισσότερες ίνες προωθώντας την πεπτική υγεία, την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και διατηρώντας τον έλεγχο του βάρους σας.

Το ψωμί περιέχει επίσης σίδηρο. Δύο φέτες ψωμιού ολικής αλέσεως παρέχουν περίπου 2,5 χιλιοστόγραμμα σιδήρου. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά δεδομένου ότι οι ενήλικες χρειάζονται μόνο 8 με 18 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το ένα τέταρτο της καθημερινής σας ανάγκης. Κι επειδή η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση  φυτικού σίδηρου συνοδεύστε με φέτες ντομάτας ή πιπεριές, επίσης.

Ουσιαστικά όλα τα είδη ψωμιού έχουν τις ίδιες θερμίδες. Πολύ συχνά, οι καταναλωτές προτιμούν το ψωμί ολικής άλεσης ή σικάλεως, νομίζοντας ότι έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το λευκό. Στην πραγματικότητα, η διαφορά των θερμίδων είναι πολύ μικρή. Η διαφοροποίηση που πιθανόν υπάρχει είναι στα θρεπτικά συστατικά. Η πιθανότητα να υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις θερμίδες από ψωμί σε ψωμί, οφείλεται στην προσθήκη ζάχαρης, γάλακτος και σουσαμιού.

Ας δούμε τα χαρακρηριστικά τριών βασικών τύπων ψωμιού. Ψωμί ολικής άλεσης : Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνη, και περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες από ό,τι το άσπρο. Άσπρο ψωμί : Γίνεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδοσπέρμιο). Μία φέτα λευκό ψωμί (30γραμμ.) παρέχει περίπου 70Kcal. Περιέχει 2 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από το ολικής αλέσεως ψωμί. Έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (αντενδείκνυται για τους διαβητικούς).Ψωμί σίκαλης. Γίνεται από αλεύρι σίκαλης, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλούς κοινούς τύπους ψωμιού και συχνά είναι πιο σκούρο στο χρώμα, ανάλογα με τον τύπο του άλευρου που χρησιμοποιείται και την προσθήκη χρωστικών και έχει περισσότερες ίνες από το λευκό ψωμί. Πολύσπορο ψωμί. Έχει υψηλή θρεπτική αξίας και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Το όνομά του αποκαλύπτει ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών.

 

Αναζητήστε αρτοποιεία, φούρνους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες