Ηλεκτρολόγοι

Διακοπή ρεύματος: πώς να προστατέψετε τα τρόφιμά σας

Η διακοπή ρεύματος είναι, ομολογουμένως, μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Τόσο κατά τους χειμερινούς μήνες, περίοδος κατά την οποία η διακοπή ρεύματος ενδεχομένως να κάνει τη θέρμανση ενός σπιτιού που βασίζεται στα κλιματιστικά τους ακατόρθωτη, όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα τρόφιμα είναι εκτεθειμένα σε μία αρκετά υψηλή θερμοκρασία, η διακοπή ρεύματος έχει πολλές παραμέτρους και, δυστυχώς, η συμβολή του ηλεκτρολόγου πολλές φορές δεν δύναται να βοηθήσει την κατάσταση. Το πρώτο πράγμα που κάνουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια μίας διακοπής ρεύματος, είναι να βρουν φακούς και κεριά, έτσι ώστε να καταφέρουν να φωτίσουν το σκοτεινό σπίτι. Μια άλλη συνέπεια μιας διακοπής ρεύματος, ωστόσο, την οποία πολλοί δε σκέφτονται κατά τη διάρκεια της διακοπής, είναι ότι τα ψυγεία και οι καταψύκτες σταματούν επίσης να λειτουργούν.


Καθώς, λοιπόν, τα τρόφιμα που βρίσκονται στα ψυγεία και τους καταψύκτες ζεσταίνονται με την πάροδο του χρόνου, είναι αναπόφευκτο πως αυτά θα αλλοιωθούν και θα χαλάσουν, πράγμα το οποίο οδηγεί σε σπατάλη φαγητού και σε απώλεια χρημάτων. Ποιες ενέργειες, λοιπόν, μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να μειώσετε την απώλεια του φαγητού σας κατά τη διάρκεια μίας διακοπής ρεύματος και σε ποιο βαθμό μπορεί να σας βοηθήσει ένας ηλεκτρολόγος; Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς και τις προτάσεις μας που θα συντελέσουν στη μείωση της απώλειας από μία διακοπή ρεύματος και στην προστασία του σπιτιού και των ηλεκτρικών σας συσκευών από τυχόν ζημιές στο μέλλον.

Για πόσο καιρό μπορεί παραμείνει ένα ψυγείο κρύο, χωρίς παροχή ρεύματος;

Μία διακοπή ρεύματος μπορεί να είναι προγραμματισμένη και, επομένως, να έχετε ενημερωθεί εκ των προτέρων. Στην πραγματικότητα, όμως, το πιθανότερο σενάριο είναι πως η διακοπή ρεύματος έχει συμβεί εν ριπή οφθαλμού, είτε λόγω βλάβης που ανάγεται στον πάροχο του ηλεκτρισμού σας, είτε λόγω ζημιάς στο δικό σας ηλεκτρολογικό σύστημα, περίπτωση κατά την οποία ενδείκνυται να καλέσετε άμεσα έναν ηλεκτρολόγο, που θα επιδιορθώσει το πρόβλημα. Και στα δύο από τα τελευταία σενάρια, πάντως, η διακοπή ρεύματος θα σας βρει απροετοίμαστους και, επομένως, τα τρόφιμά σας θα κινδυνέψουν να χαλάσουν. Πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε πως το περιβάλλον του ψυγείου ή του καταψύκτη δε θα αποκτήσει αμέσως σε θερμοκρασία δωματίου. Πράγματι, ανάλογα με το μοντέλο του ψυγείου και μερικούς άλλους παράγοντες για τους οποίους μπορεί να σας ενημερώσει είτε ο ηλεκτρολόγος σας, είτε κάποιος εξουσιοδοτημένος πωλητής του προϊόντος, το ψυγείο σας μπορεί να κρατηθεί δροσερό για περίπου 4 ώρες, ενώ ένας καταψύκτης θα μπορούσε να παραμείνει κρύος για ένα διάστημα που αγγίζει μέχρι και τις 48 ώρες. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του ψυγείου και του καταψύκτη σας χαμηλή και, ως εκ τούτου, ασφαλή για την αποθήκευση τροφίμων, ακόμα και κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, μειώνοντας το ρίσκο τα τρόφιμα να αλλοιωθούν:

  • Κρατήστε την πόρτα του ψυγείου ή του καταψύκτη κλειστή για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα, έτσι ώστε ο κρύος αέρας να διατηρείται μέσα σε αυτά.
  • Διατηρείτε πάντα στη διάθεσή σας έναν αριθμό από παγοκύστες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα τρόφιμα κρύα, ακόμα και όταν κοπεί το ρεύμα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό υπέρτασης για να αποφύγετε τη μόνιμη βλάβη του ψυγείου σας, εμποδίζοντάς το να κρυώσει ξανά μόλις επιστρέψει το ρεύμα. Για την απόκτηση του κατάλληλου προστατευτικού, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε έναν ηλεκτρολόγο.

Πόσο καιρό θα αντέξει το φαγητό χωρίς ψύξη ή κατάψυξη;

Ένας γενικός κανόνας για την ασφάλεια των τροφίμων προτείνει να διατηρείτε τα ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω των 5 βαθμών Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία των προϊόντων πέφτει πιο χαμηλά από αυτή την ένδειξη, ενδεχομένως να αναπτυχθούν βακτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες, αν και εφόσον το φαγητό καταναλωθεί. Ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει το ψυγείο σας για να φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία θα εξαρτηθεί από το μοντέλο, το χρόνο κατά τον οποίο η πόρτα της συσκευής θα παραμείνει ανοιχτή, καθώς και τρίτους παράγοντες για τους οποίους μπορεί να σας ενημερώσει ο ηλεκτρολόγος σας. Όσο περισσότερο χρόνο το ψυγείο μείνει χωρίς ρεύμα, πάντως, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να πετάξετε τα τρόφιμα. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, βάλτε ένα θερμόμετρο μέσα στο ψυγείο σας για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία. Μόλις η θερμοκρασία πλησιάσει το όριο αυτό, είναι συνετό να κάνετε ένα από τα τρία: είτε να μεταφέρετε τα τρόφιμα σε ψύκτες με πάγο, είτε να το καταναλώστε άμεσα, είτε να το πετάξετε. Αν, πάλι, η βλάβη είναι μόνο στο σπίτι σας, καλέστε άμεσα έναν ηλεκτρολόγο.

Τι μέγεθος γεννήτριας μπορεί να τροφοδοτήσει ένα ψυγείο;

Η λήψη των κατάλληλων μέτρων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια διακοπή ρεύματος, όπως προτείνει κάθε ηλεκτρολόγος, θα να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ασφαλή εσάς και τα τρόφιμά σας.. Εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή που υποφέρει από τακτικές διακοπές ρεύματος, ή διαθέτετε πολλά ευπαθή τρόφιμα επί μόνιμης βάσης, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ηλεκτρολόγο σχετικά με την εγκατάσταση μίας εφεδρικής γεννήτριας για την παροχή ρεύματος στο σπίτι σας. Ωστόσο, οι γεννήτριες δεν είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους. Για να καταλάβετε τι μέγεθος γεννήτριας θα χρειαστείτε, θα χρειαστεί να υπολογίσετε την ισχύ όλων των ηλεκτρικών συσκευών, των φώτων και των υπόλοιπων συσκευών που σκοπεύετε να τροφοδοτήσετε με τη γεννήτρια. Αν δεν μπορείτε να υπολογίσετε την ισχύ μόνοι σας, τότε σίγουρα ένας ηλεκτρολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.

Πόση ισχύ καταναλώνει ένα ψυγείο;

Όπως θα σας ενημερώσει ο ηλεκτρολόγος σας, οι γεννήτριες κατατάσσονται ανά watt. Η ισχύς ενός μεσαίου μεγέθους ψυγείου κυμαίνεται μεταξύ 360 και 600 watt, στα 120 volt, ενώ ένα μεγάλο ψυγείο θα χρησιμοποιούσε 6,8 αμπέρ στα 120 βολτ ή 750 βατ. Όταν ένα μέσο ψυγείο ξεκινά, μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 13,2 αμπέρ για μια στιγμή προτού ο συμπιεστής ανέβει στην ταχύτητα. Επομένως, η γεννήτρια πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος για να χειρίζεται το ρεύμα εισόδου. Εάν η γεννήτρια δεν μπορεί να διαχειριστεί το ρεύμα εισόδου, η συσκευή θα καταστραφεί λόγω λανθασμένων τάσεων που παρέχονται από τη γεννήτρια που δυσκολεύεται. Έτσι, η γεννήτρια ελάχιστου μεγέθους για ένα μεσαίο ψυγείο είναι 2000 watt, ενώ για ένα μεγάλο ψυγείο είναι 3000 watt. Στην περίπτωση των γεννητριών, το μέγεθος έχει σημασία, και όσο μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο. Για την επιλογή της κατάλληλης, απλώς ρωτήστε τον ηλεκτρολόγο σας.

Αναζητήστε ηλεκτρολόγο στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε ηλεκτρολόγο στη Λάρισα στον ηλεκτρονικό οδηγό της πόλης.



Kατηγορίες