Σπίτι & κήπος

Αναπαλαίωση επίπλων με Chalk Paint

Τα χρώματα κιμωλίας ή αλλιώς chalk paints, είναι χρώματα που έχουν ως βασικό συστατικό την κιμωλία. Τα χρώματα αυτά χρησιμοποιούνταν ήδη στην Ιταλία από το 14ο αιώνα. Καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Άγγελος φιλοτεχνούσαν σπουδαία έργα τέχνης όπως αρκετά από τα έργα στην Cappella Sistina στο Βατικανό. Παρατηρήθηκε ότι τα χρώματα αυτά είχαν μεγάλη αντοχή στο χρόνο αλλά ήταν και φιλικά προς το χρήστη και το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν δημιούργήθηκαν τα σύγχρονα χρώματα κιμωλίας στη μορφή που μας είναι γνωστά σήμερα. Τα χρώματα κιμωλίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη βαφή σε τοίχους, ντουλάπια κουζίνας, μέταλλο, ξύλο και ακόμη και υφάσματα – αλλά η πιο κοινή χρήση είναι να δώσετε νέα ζωή στα παλιά έπιπλα ή να φτιάξετε νεότερα κομμάτια να μοιάζουν παλιά. Το μεγάλο πλεονέκτημα με το χρώμα κιμωλίας είναι ότι δεν απαιτείται πολύς χρόνος για την εκμάθηση ή πολλή προπαρασκευαστική εργασία.
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Επιλέξτε το έπιπλο με το οποίο θα ασχοληθείτε και συγκεντρώστε τα υλικά που θα χρειαστείτε. Μπορείτε να αγοράσετε βαφή κιμωλίας στα περισσότερα καταστήματα χειροτεχνίας και χόμπι, σε επιλεγμένα χρωματοπωλεία ή στο διαδίκτυο. Θα χρειαστείτε ένα κουτί από κερί και μια βούρτσα κεριών (για χρήση σε ένα μεταγενέστερο βήμα), κάποια γυαλόχαρτο (για μεταγενέστερο βήμα), ένα απλό πινέλο (δεν χρειάζονται βούρτσες για το χρώμα), μερικές πετσέτες ή πανιά.
Ξεκινάμε τη δουλειά! Καθαρίστε τα έπιπλα. Βεβαιωθείτε ότι τα έπιπλα σας είναι καθαρά και στεγνά. Το απλό σαπουνόνερο είναι η καλύτερη επιλογή για τον καθαρισμό τους. Μη χρησιμοποιείτε κερί επίπλων για να το καθαρίσετε! Το συστατικό κεριού των περισσότερων στιλβωτικών επίπλων δεν αναμιγνύεται καλά με βαφή κιμωλίας.


Αν πάρετε βαφή κιμωλίας στο χαλί ή στο πάτωμα, μπορείτε να το αφαιρέσετε εύκολα με σαπούνι πιάτων ή απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων, νερό και λίγο λίπος αγκώνα. Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό γυαλόχαρτο όχι για να τρίψετε αλλά για να λειάνετε με απαλές κινήσεις την επιφάνειά σας αν χρειάζεται. Σκουπίστε τη σκόνη λείανσης. Χρησιμοποιήστε τη βούρτσα για να βάψετε τα έπιπλα σας. Εδώ είναι η πραγματική ομορφιά της χρήσης χρώματος κιμωλίας. Δεν χρειάζεται να είστε προσεκτικοί ώστε να είναι όλες κινήσεις του πινέλου προς την ίδια κατεύθυνση. Αφήστε την επιφάνεια να στεγνώσει. Το χρώμα κιμωλίας απαιτεί πέρασμα με κερί για να σφραγίσει το χρώμα. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι το χρώμα είναι εντελώς στεγνό. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστή βούρτσα για την εφαρμογή κεριού. Είναι διαθέσιμοι διάφοροι τύποι βούρτσας ειδικά για την εφαρμογή κεριού. συνήθως έχουν ελαφρώς στρογγυλεμένο άκρο. Αυτές οι βούρτσες είναι κάπως ακριβές αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια βούρτσα για να εφαρμόσετε κερί πολλές φορές. Εφαρμόστε το κερί γενναιόδωρα σε μικρές διατομές κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε τις πετσέτες των καταστημάτων για να σκουπίσετε το περίσσευμα κεριού . Για αυτό το κομμάτι, για παράδειγμα, κερώστε ένα από τα εξωτερικά πόδια και σκουπίστε το κερί που περισσεύει για να κερώστε το άλλο εξωτερικό πόδι κ.ο.κ. Περάστε την επιφάνεια με κερί και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και δεύτερη φορά. Βάψ΄τε, αφήστε να στεγνώσει, κερώστε πολύ καλά.
Υπάρχουν και πολλών ειδών τεχνοτροπίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δώσετε στο έπιπλο σας ένα ξεχωριστώ ύφος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ειδικά σεμινάρια για μάθετε τεχνικές που θα δώσουν ένα ιδιαίτερο στυλ στο αποτέλεσμα της δουλειάς σας.

 

Αναζητήστε επαγγελματίες για Ανακαίνιση, Αναπαλαίωση!



Kατηγορίες