Αθλητικά Είδη Καταστήματα

Athleisure: το πιο διαδεδομένο στιλιστικό trend των τελευταίων ετών

Το athleisure είναι ένα από τα πλέον μοντέρνα και δημοφιλή trends στο χώρο της μόδας, σε παγκόσμιο, μάλιστα, επίπεδο. Πρόκειται για ένα, στην ουσία, υβριδικού χαρακτήρα στιλ, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των αθλητικών ρούχων και τη νοοτροπία ότι μία αμιγώς αθλητική εμφάνιση μπορεί να ενδείκνυται για κάθε καιρό και περίσταση. Με τα χρόνια, το athleisure κατάφερε να χτίσει ένα κίνημα με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο την μόδας, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε μία πλήρη μεταβολή του τοπίου που συνθέτει τη χονδρική και λιανική αγορά των αθλητικών ρούχων. Πιο συγκεκριμένα, τα στατιστικά αποδεικνύουν πως η παγκόσμια αγορά των αθλητικών ρούχων ανήλθε στα 284,73 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ενώ, έκτοτε, προβλέπεται πως θα επιτυγχάνει ετήσια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 8,6%, μέχρι και το 2028. Ταυτοχρόνως, η ανάγκη των καταναλωτών για καινοτόμα αθλητικά ρούχα υψηλής ποιότητας και αδιαμφισβήτητου στιλ φαίνεται να έχει καταβάλει πλήρως την αγορά. Για ποιους ακριβώς λόγους, ωστόσο, προέκυψε αυτή η τεράστια άνοδος των αθλητικών ρούχων τα τελευταία χρόνια και μέσα από ποια είδη εκφράζεται η τάση του athleisure;


Η φιλοσοφία πίσω από το athleisure

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην εδραίωση του athleisure, ήταν η μεταβολή της στάσης του γενικού πληθυσμού απέναντι στον αθλητισμό, εξού και η ανάγκη για αγορά outfits που βασίζονται στα αθλητικά ρούχα. Ένας διαφορετικός και, παρόλα αυτά, εξίσου σημαντικός λόγος, ο οποίος έκανε τις μετοχές του athleisure να εκτοξευθούν, είναι οι καθ’ όλα διαφοροποιημένες κοινωνικές ανάγκες των σύγχρονων εργαζομένων, ιδίως όσον αφορά στους -κυρίως νέους, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό- γονείς. Οι τελευταίοι επιδιώκουν απεγνωσμένα να πετύχουν την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο οκτάωρο της εργασίας, τον προσωπικό χρόνο χαλάρωσης, τις οικογενειακές υποχρεώσεις και το χρόνο γυμναστικής τους, μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο. Ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από εξωφρενικά γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που καθιστά τη συνεχή εναλλαγή outfits ανέφικτη, τόσο από άποψη χρόνου, όσο και από άποψη διάθεσης και ενέργειας. Η εν δυνάμει casual πλευρά των άνετων αθλητικών ρούχων φαίνεται πως έδωσε τη λύση σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, που απολαμβάνει ένα καθημερινό αλλά άνετο look, μειώνοντας, συνάμα, το κοινωνικό στρες και αποκλείοντας την εξουθενωτική συνεχή εναλλαγή outfits.

Τι περιλαμβάνει ένα μοντέρνο athleisure look

Τα αξεσουάρ ενός ολοκληρωμένου athleisure look αποτελούν προσωπική επιλογή του καθενός που επιλέγει να το υιοθετήσει. Ορισμένα βασικά αθλητικά ρούχα, ωστόσο, τα οποία συνθέτουν ένα μοντέρνο και ενδιαφέρον athleisure look για γυναίκες και άντρες, είναι τα εξής:

  • Το κολάν και τα yoga pants, αξεσουάρ που έκαναν δυναμική είσοδο σε κάθε τομέα της ζωής μας πέραν των χώρων άθλησης. Στους άνδρες, συνδυάζονται εξαιρετικά με ένα κοντό σορτς.
  • Μονόχρωμα baggy φούτερ και ζακέτες, που είναι άνετα τόσο στην άθληση όσο και σε μία casual έξοδο.
  • Αθλητικά t-shirts και jerseys εμφανίσεων ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
  • Φόρμες γυμναστικής σε διάφορα χρώματα. Μία τάση προτείνει τις oversized φόρμες, ιδίως στις γυναίκες.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδανική επιλογή είναι ένα κοντό σορτς.
  • Ψηλές αθλητικές κάλτσες, τόσο μονόχρωμες, όσο και πολύχρωμες. Συνδυάζονται τόσο με σορτς, όσο και με κολάν ή yoga pants.
  • Τα κατάλληλα semi-casual αθλητικά παπούτσια, που θα ολοκληρώσουν ένα τέλειο look. Τα sneakers δίνουν την ευκαιρία για ευφάνταστους συνδυασμούς που μπλέκουν διάφορα χρώματα της παλέτας.

Πώς το athleisure αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή

Μία από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες τάσεις της εποχής, τόσο στον τομέα του αθλητισμού όσο και εν γένει, είναι εκείνη της βιωσιμότητας. Με δεδομένο ότι η λεγόμενη “γρήγορη μόδα” έχει, σε μεγάλο βαθμό, πάψει να ικανοποιεί τις ολοένα και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών, που εδώ και χρόνια επικεντρώνονται σε πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και μη επιβαρυντικές για το κοινωνικό σύνολο, η ταχύτατη εξάπλωση της βιωσιμότητας ήταν λογικό επακόλουθο. Και, φυσικά, δεν άργησε να αγγίξει τον τομέα των αθλητικών ρούχων που προσφέρει το athleisure. Με τους καταναλωτές να κλίνουν προς την επένδυση σε βιώσιμα και ανθεκτικά αθλητικά ρούχα υψηλής ποιότητας, αρκετές μάρκες που ακολούθησαν το trend του athleisure, μερίμνησαν για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στη μόδα και την ανικανοποίητη, μέχρι πρότινος, ανάγκη για μοντέρνα, βιώσιμα και άνετα σχέδια. Δεν ήταν λίγες οι μάρκες που επιχείρησαν -και κατόρθωσαν- να κερδίσουν το ενδιαφέρον ενός νεανικού κοινού, προωθώντας πτυχές των αθλητικών ρούχων τους όπως η βιωσιμότητα, η ηθική παραγωγή και η φιλικότητα προς το περιβάλλον, συμβαδίζοντας με την τάση του athleisure και αποσπώντας, συνάμα, ένα αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς.

Διασημότητες που αποτέλεσαν πρεσβευτές του athleisure

Η παγκόσμια αγορά των αθλητικών ρούχων, ιδίως όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, από όπου ξεκίνησε το trend του athleisure, χρωστά ένα σπουδαίο κομμάτι της απήχησής της στην πληθώρα διασημοτήτων που άφοβα στήριξαν ένα αμιγώς αθλητικό look, ακόμα και σε casual περιστάσεις, “σφραγίζοντας” την καθολική αποδοχή του trend και δίνοντας έναυσμα στο γενικό πληθυσμό να το ακολουθήσει. Ορισμένες από τις εν λόγω διασημότητες είναι η Taylor Swift, οι αδερφές Hadid, η Selena Gomez, η Lana Del Rey, ο Drake, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, ο Tom Holland και η Zendaya. Και ενώ είναι ολοφάνερο πως τα αθλητικά ρούχα έχουν και επισήμως κατακτήσει τον κόσμο των celebrities, ορισμένοι εξ αυτών, όπως η Rihanna και η Beyoncé, έχουν πατήσει πάνω στην απήχηση του casual και άνετου lifestyle, για να δημιουργήσουν τα δικά τους athleisure brands, τα οποία και σημειώνουν τεράστια επιτυχία. Μία άλλη πρακτική που βοήθησε στην εξάπλωση της απήχησης των αθλητικών ρούχων, ήταν η διενέργεια διαφημιστικών καμπανιών με διασημότητες που λειτούργησαν ως influencers, πρόσωπα, δηλαδή, με δυνατότητα επιρροής στη συμπεριφορά του καταναλωτή, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Dua Lipa και την Cardi B.

Η παγκόσμια επέλαση του athleisure

Η εδραίωση των αθλητικών ρούχων με τη μορφή της casual ένδυσης επηρεάστηκε σε τεράστιο βαθμό από τη γενικευμένη άνοδο της κουλτούρας της υγιεινής διατροφής και της ευεξίας, που με τη σειρά της έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάγκη των καταναλωτών για άνετα και μοντέρνα είδη ρουχισμού, με τα αθλητικά ρούχα του athleisure να αντανακλούν πλήρως τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Ένας τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων, μάλιστα, δε δίστασε να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε τα προϊόντα τους να αντικατοπτρίζουν το μοτίβο του athleisure. Έπειτα, η επίδραση της πανδημίας του Covid-19 ήρθε να εκτοξεύσει τους φρενήρεις ρυθμούς επέκτασης των αθλητικών ρούχων. Η άμεση ανταπόκριση της ιδιαιτέρως πληγείσας βιομηχανίας του αθλητισμού πραγματοποιήθηκε με την διενέργεια διαδικτυακών συνεδριών, που με τη σειρά της πυροδότησε τη ζήτηση για αθλητικά ρούχα. Κατά την περίοδο των πολύμηνων μαζικών lockdowns, εξάλλου, η μερίδα των καταναλωτών που προέβη σε αγορές άνετων και ευέλικτων αθλητικών ρούχων, που να μπορούν να φορεθούν τόσο ως πυτζάμες για το σπίτι, όσο και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, ήταν αξιοσημείωτη. Φαίνεται, λοιπόν, πως το athleisure είναι εδώ για να μείνει.

 

Αναζητήστε καταστήματα αθλητικών ειδών στην περιοχή σας.

Αναζητήστε καταστήματα αθλητικών ειδών στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr.



Kατηγορίες