Auto, Moto, Θάλασσα

Ασφάλιση σκάφους – Τι να προσέξω

Η Ελλάδα αποτελεί την ιδανική χώρα για διακοπές με σκάφος. Το καλό κλίμα και τα χιλιάδες μεγάλα και μικρά νησιά καθιστούν τις ελληνικές θάλασσες τον καλύτερο προορισμό για χαλάρωση και ξέγνοιαστες διακοπές.
Είτε έχετε δικό σας σκάφος είτε επιλέγετε να νοικιάσετε πρέπει να γνωρίζετε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγετε τις δυσάρεστες καταστάσεις και να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα είναι να έχετε κάνει τις σωστές προετοιμασίες.


Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να φροντίσετε για τη σωστή ασφάλιση του. Παρά το γεγονός ότι η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης προς τρίτους είναι υποχρεωτική από το νόμο, υπάρχουν ακόμη ιδιοκτήτες που αφήνουν τα σκάφη τους ανασφάλιστα.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4256/2014 για την Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης προς τρίτους, οι Λιμενικές Αρχές έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων σκαφών, ύψους από € 5.000 έως € 25.000 ευρώ.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εντατικοποίηση των ελέγχων σε ξηρά και σε θάλασσα, τόσο από τις Λιμενικές αρχές όσο και από το ΣΔΟΕ.

Ποιοι είναι όμως, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες σκαφών και ποιες καλύψεις είναι καλό να έχουν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια;
Οι κύριες αιτίες καταβολής αποζημιώσεων έχουν σχέση με πρόσκρουση/σύγκρουση, μηχανικές βλάβες, κλοπή, ζημιές στο ελικοαξονικό σύστημα και ζημιές από άσχημες καιρικές συνθήκες.
Παρόλο που η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης καθίσταται υποχρεωτική, ωστόσο αυτή από μόνη της δεν επαρκεί για να προφυλάξει το ίδιο το σκάφος από τους συνηθισμένους κινδύνους που αποτελούν και την πλειονότητα των ζημιών.
Για την ασφάλιση του σκάφους σας θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο, προκειμένου να μάθετε τόσο τις υποχρεωτικές όσο και τις προαιρετικές καλύψεις που υπάρχουν και να διαμορφώσετε από κοινού το ασφαλιστικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σύναψη συμβολαίου ασφάλισης αποτελούν η άδεια πλόων και η άδεια χειριστού σκάφους.
Η υποχρεωτική ασφάλιση Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων, αφορά τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 7 μέτρων (ανεξαρτήτως της σημαίας), όλα τα ταχύπλοα ή ταχυκίνητα σκάφη όπως αυτά αναφέρονται στους κανονισμούς λιμένα, καθώς και όλα τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.

 

Τα σκάφη που νοούνται ταχύπλοα βάση του ισχύοντος κανονισμού λιμένος, ανεξάρτητα από τον τύπο ή/και το υλικό κατασκευής τους είναι όσα φέρουν:

Εξωλέμβια μηχανή πάνω από 30 HP, εσω/εξωλέμβια μηχανή πάνω από 40 HP, εσωλέμβια βενζινομηχανή πάνω από 50 HP, εσωλέμβια πετρελαιομηχανή πάνω από 70 HP .
Αν είναι πνευστού τύπου (φουσκωτό) και φέρει: εξωλέμβια μηχανή πάνω από 15 HP, εσω/εξωλέμβια μηχανή πάνω από 30 HP ή εσωλέμβια μηχανή πάνω από 50 HP .
Για αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή θάνατο επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε 50.000 ευρώ ανά επιβάτη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 500.000 ευρώ ανά συμβάν.
Για αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε 150.000 ευρώ.
Για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, τo ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε 150.000 ευρώ.
Βάσει του νομοθετικού διατάγματος τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια που προβλέπονται είναι μέχρι 800.000 ευρώ.
Eκτός από την υποχρεωτική ασφάλιση, μπορείτε επιπλέον να ασφαλίσετε το σκάφος σας για κάθε απώλεια ή ζημία που οφείλεται σε: Θαλάσσιους κινδύνους, Πυρκαγιά ασφαλιζόμενου σκάφους, Εκβολή (απόρριψη αντικειμένων στη θάλασσα), Πρόσκρουση στις λιμενικές εγκαταστάσεις ή σε εξοπλισμό τους, Προσάραξη, Σεισμό, έκρηξη ή κεραυνό, Ηφαιστειακή έκρηξη, Κλοπή του σκάφους και του εξοπλισμού του, Κακόβουλες πράξεις, Ζημίες κατά τη θαλασσοπορεία, Ζημίες κατά την οδική μεταφορά του οχήματος με trailer, Μηχανικές Βλάβες κ.α.

Δείτε τα προγράμματα ασφάλισης σκάφους από τη ΔΥΝΑΜΙΣ ασφαλιστικής.



Kατηγορίες