Άνοιξη: μια εποχή που ενώ όλοι θα θέλαμε να αγαπάμε, καθώς σηματοδοτεί το τέλος του κρύου χειμώνα και παράλληλα την αναγέννηση της φύσης, φέρνει μαζί της κάποιους ανεπιθύμητους… επισκέπτες, που ταλαιπωρούν πολλούς συνανθρώπους μας. Οι επισκέπτες αυτοί δεν είναι άλλοι από τις αλλεργίες, των οποίων τα συμπτώματα κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της εαρινής περιόδου και καθιστούν την καθημερινότητα, όσων υποφέρουν από αυτές, δύσκολη και ορισμένες φορές ίσως εφιαλτική. Τι ακριβώς όμως είναι μια αλλεργία; Ποιες αλλεργίες συναντώνται συχνότερα την άνοιξη; Μπορείτε, και αν ναι με ποιο τρόπο, να τις αντιμετωπίσετε; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στο παρακάτω άρθρο, επισημαίνοντας όμως πρώτα τη σημαντικότητα μιας επίσκεψης στον αλλεργιολόγο σας, έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει, καθώς κάθε περίπτωση ενδέχεται να χρήζει διαφορετικής διαχείρισης και θεραπείας.
Τι είναι οι αλλεργίες;
Οι αλλεργίες αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα στα ανεπτυγμένα κράτη, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα εκτιμάται πως 1 στους 3 Έλληνες θα εμφανίσει κάποια μορφή αλλεργίας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ως αλλεργία χαρακτηρίζεται μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο αναγνωρίζει κάποια ουσία -που συνήθως είναι αβλαβής- ως επιβλαβή, και παράγει αντισώματα έτσι ώστε να την αντιμετωπίσει. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται στο φυσικό μας περιβάλλον και είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα, και τα συμπτώματα που προκαλούν στους ασθενείς ποικίλουν τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε πολυπλοκότητα.
Ποιες είναι οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;
Οι αλλεργίες της άνοιξης συνήθως ξεκινούν στα τέλη Φεβρουαρίου και διαρκούν έως τις αρχές του καλοκαιριού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποτελεί ένα στοιχείο σταθερό, καθώς επηρεάζεται από παράγοντες όπως η τοποθεσία και το κλίμα.
Οι συχνότερες αλλεργίες που εκδηλώνονται κατά την εαρινή περίοδο, είναι οι εξής:
- Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: εκδηλώνεται με συμπτώματα στην περιοχή των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κνησμό, οίδημα στα βλέφαρα και δακρύρροια, συμπτώματα που συνήθως δεν εγκυμονούν κινδύνους για τα μάτια, είναι όμως ιδιαίτερα ενοχλητικά για τον ασθενή.
- Αλλεργική ρινίτιδα: αποτελεί ίσως τη συνηθέστερη μορφή εποχικής αλλεργίας, η οποία προκαλείται από αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η γύρη, το γρασίδι και οι μύκητες και ως κύρια συμπτώματά της θεωρούνται το φτάρνισμα, η ρινική καταρροή, ο βήχας, η φαγούρα και ο πονοκέφαλος. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία σε έναν ασθενή, συχνότερα όμως εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία και συγκεκριμένα στις ηλικίες άνω των 6-7 ετών, ενώ παράλληλα προσβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό το ανδρικό φύλο.
- Αλλεργικό άσθμα: πολλές φορές η εκδήλωση αλλεργικού άσθματος προκύπτει ως επιπλοκή της αλλεργικής ρινίτιδας. Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής αφορούν κυρίως ξερό βήχα, αίσθημα βάρους στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό κατά την εκπνοή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες το άσθμα εμφανίζεται σε πιο βαριά μορφή, δύναται να προκληθούν μόνιμες βλάβες στην αναπνευστική λειτουργία.
- Δερματικές αλλεργικές εκδηλώσεις: κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα στο δέρμα. Για παράδειγμα, μετά την επαφή με κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα όπως είναι τα έντομα, τα φυτά ή διάφορα σωματίδια που μεταφέρονται μέσω του αέρα, μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα εξανθήματα τύπου κνίδωσης, τα οποία προκαλούν έντονη φαγούρα, πρήξιμο και σπανιότερα, δύσπνοια. Επιπλέον, σε κάποιους ανθρώπους παρατηρούνται συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας, η οποία οδηγεί σε ξηροδερμία, απολέπιση, ερυθρότητα και κνησμό, ενώ σε βαριά περιστατικά ενδέχεται να προκληθούν ακόμη και μολύνσεις.
Οι «συνήθεις ύποπτοι»
Αναφέραμε ήδη παραπάνω κάποιους από τους παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση αλλεργιών κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιόδου. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, τα αλλεργιογόνα που προκαλούν τις περισσότερες αλλεργικές εξάρσεις είναι τα εξής:
- Γύρεις αγρωστωδών: υπολογίζεται πως το 50% περίπου των πασχόντων από εαρινές αλλεργίες είναι αλλεργικό στα αγρωστώδη, κοινώς στη γύρη των περισσοτέρων φυτών και γρασιδιών που υπάρχουν στην εξοχή, καθώς και στα δημητριακά.
- Γύρεις ζιζανίων: κύριος ύποπτος είναι η γύρη του φυτού περδικάκι ή αλλιώς περδικούλι/ παρθενούλι, το οποίο ανήκει στα αγριόχορτα.
- Γύρεις δέντρων: με επικρατέστερη εκείνη της ελιάς.
- Ατμοσφαιρικοί μύκητες: πολλαπλασιάζονται λόγω της αυξημένης υγρασίας, θερμοκρασίας και βλάστησης.
- Ακάρεα της οικιακής σκόνης: πολλαπλασιάζονται και αυτά λόγω της υγρασίας και της υψηλής θερμοκρασίας.
Πως να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα
Για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εποχικής σας αλλεργίας, θα πρέπει αρχικά να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο αλλεργιολόγο, ο οποίος με τη σειρά του αφού λάβει πλήρες ιστορικό και υποδείξει τη διεξαγωγή συγκεκριμένων εξετάσεων (αιματολογικών, δερματικών ή συνδυασμό και των δύο), θα προτείνει και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Σε γενικές γραμμές, οι αγωγές που προτείνονται ανάλογα με τον τύπο αλλεργίας που μπορεί να αντιμετωπίζετε, βασίζονται στα παρακάτω:
- Εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται στην περιοχή των ματιών, συνήθως προτείνεται η χρήση αντιισταμινικού κολλυρίου.
- Στις περιπτώσεις της αλλεργικής ρινίτιδας, χορηγούνται αντιισταμινικά χάπια ή/και ρινικό spray. Εάν η αλλεργία είναι ελαφριάς μορφής συνίσταται η χορήγηση αντιισταμινικού ρινικού spray, ενώ εάν είναι πιο βαριάς μορφής χορηγείται κορτιζονούχο.
- Για τους ασθενείς που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα, χρησιμοποιούνται βρογχοδιασταλτικά και κορτιζονούχα εισπνεόμενα σκευάσματα, σε συνδυασμό πολλές φορές με αντιλευκοτριενικά χάπια.
- Οι δερματικές αλλεργικές εκδηλώσεις αντιμετωπίζονται ως επί το πλείστων με τη χρήση σκευασμάτων, όπως κρέμες ή αλοιφές.
Πάρτε την προστασία…στα χέρια σας
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που ενδέχεται να υποδείξει ο αλλεργιολόγος σας, υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η εποχική αλλεργία.
- Αρχικά, θα πρέπει να αερίζετε συχνά το χώρο του σπιτιού σας, αποφεύγοντας τις περιόδους με αέρα, ο οποίος ευνοεί την είσοδο της γύρης.
- Κρατήστε το σπίτι σας καθαρό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα ύπαρξης σκόνης, γύρης και ακάρεων.
- Όταν επιστρέφετε στο σπίτι από εξωτερικούς χώρους, να αλλάζετε αμέσως ρούχα και να αφήνετε τα παπούτσια σας εκτός αυτού, καθώς η γύρη «κολλάει» πάνω τους και μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους χώρους του σπιτιού, όπως και σε έπιπλα (καρέκλες, καναπέδες κλπ).
- Σε περίπτωση που οδηγείτε αυτοκίνητο, να οδηγείτε με κλειστά τα παράθυρα, ενώ αν έχετε μηχανή να φοράτε πάντα κράνος, έτσι ώστε να αποφεύγεται η είσοδος των αλλεργιογόνων ουσιών στη μύτη και στο στόμα.
- Επενδύστε σε κλιματιστικές μονάδες, τόσο στο σπίτι όσο και στο αυτοκίνητό σας, που να έχουν φίλτρα HEPA, τα οποία συγκρατούν ακόμη και τα πολύ μικρά σωματίδια.
- Εάν πρέπει να εργαστείτε σε υπαίθριο περιβάλλον ή ακόμη και να κάνετε δουλειές στον κήπο σας, φροντίστε να φοράτε προστατευτική μάσκα.
- Αποφύγετε να κυκλοφορείτε τις μέρες με έντονη ξηρασία ή αέρα, καθώς οι συνθήκες αυτές συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού γύρης στον αέρα.
Αναζητήστε αλλεργιολόγο στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr
Αναζητήστε αλλεργιολόγο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr