Τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια τάση ιδιαίτερα των νέων να επιλέγουν για το σπίτι τους έπιπλα αντίκες, έπιπλα retro ή vintage άλλες φορές συνδυάζοντάς τα με μοντέρνα έπιπλα κι άλλες επιλέγοντας ένα πιο κλασικό στυλ.
Αν θέλουμε να διαχωρίσουμε τις παραπάνω κατηγορίες επίπλων, η διαφορά έγκειται στην ηλικία του επίπλου που αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα της αξίας του. Ως αντίκα, για παράδειγμα, ορίζεται ένα έπιπλο πολλών ετών, ενδεχομένως φτιαγμένο από ξύλο. Μπορεί να από το 1950 και πίσω και ενδέχεται να ξεπερνάει τα 100 χρόνια. Vintage και Retro, από την άλλη, ονομάζονται τα κομμάτια που ανήκουν στις αμέσως επόμενες δεκαετίες μεταξύ 1950 και 1980. Συνήθως, με αυτούς τους χαρακτηρισμούς περιγράφονται τα έπιπλα που κατασκευάστηκαν μεταπολεμικά και αποπνέουν μια πιο ανάλαφρη αίσθηση όπως για παράδειγμα τα σκανδιναβικά και τα ιταλικά.
Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χώρο μόνο με παλιά έπιπλα ή να δώσετε μια ξεχωριστή ρετρό άποψη σε ένα μοντέρνο σαλόνι. Και στις δύο περιπτώσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι αποκτήσει ένα ιδιαίτερο στυλ ο χώρος σας. Βέβαια αν επιλέξετε πολλά παλιά έπιπλα φροντίστε ώστε να συνδυάζονται μεταξύ τους. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να επιλέξετε έπιπλα μόνο από συγκεκριμένες δεκαετίες όπως 50’s – 70’s. Ώστε ο χώρος σας να διαθέτει ένα ενιαίο ύφος, με συνοχή και αρμονία.
Ένα επιπλέον όφελος είναι ότι επιλέγετε έπιπλα φιλικά για το περιβάλλον. Αγοράζοντας ένα παλιό έπιπλο προβαίνετε σε μια επιλογή περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον καθώς αποτρέπετε από τη στοιβάξη τους στους υπερχειλισμένους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προτιμάτε ένα ήδη κατασκευασμένο αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί με πιο ήπιες μεθόδους παραγωγής, καθόλου πλαστικά κλπ. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο υγιής ατμόσφαιρα και στο σπίτι σας!
Ενώ η συνήθης εικόνα ενός νεαρού ατόμου στην πρώτη του κατοικία είναι η συναρμολόγηση φτηνών τραπεζιών και ντουλαπιών επίπεδης συσκευασίας, ολοένα και περισσότεροι νέοι της γενιάς αυτής απορρίπτουν αυτό το στερεότυπο και αποφασίζουν να γεμίσουν τα σπίτια τους με παλαιά έπιπλα είτε ξεχασμένα σε κάποιο πατρικό σπίτι είτε από δημοπρασίες. Αυτή η τάση προς τη βιωσιμότητα είναι έτσι κι αλλιώς μια τάση του αιώνα μας. Ειδικότερα όσον αφορά τις ηλικίες των ατόμων που αναζητούν τέτοια έπιπλα παρατηρείται ότι το ενδιαφέρον προέρχεται από ανθρώπους ηλικίας 18-45 ετών, δηλαδή της νεότερης γενιάς αγοραστών που θέλουν μοναδικά και ποιοτικά αντικείμενα που αντέχουν στο χρόνο.
Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αγοράζουμε ανεπιφύλακτα μεταχειρισμένα έπιπλα. Πρέπει να ελέγξουμε πρώτα την κατάστασή τους και να ρωτήσουμε ένα ειδικό για το κόστος της επιδιόρθωσής ή της αναπαλαίωσής τους. Ειδικά όταν πρόκειται για έπιπλα με ύφασμα, ταπετσαρία ή μαξιλάρια που είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να αλλαχτούν ή ότι επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του επίπλου.
Αναζητήστε καταστήματα επίπλων στην περιοχή σας