Ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκύψει λόγω τραυματισμού ή εκφυλιστικής διαδικασίας όπως η γήρανση. Ο μηνίσκος είναι ένας τύπος χόνδρου στην άρθρωση του γόνατος. Βρίσκεται μεταξύ των επιφανειών χόνδρου του οστού για να κατανείμει το βάρος και να βελτιώσει τη σταθερότητα της άρθρωσης. Ανατομικώς οι μηνίσκοι βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου κνημιαίου κονδύλου έσω και έξω. Είναι δύο σκληροί ελαστικοί ανατομικοί σχηματισμοί που αποτελούνται κυρίως από ίνες κολλαγόνου και νερό. Η λειτουργία τους είναι πολύ σημαντική καθώς η άρθρωση γόνατος χρησιμοποιείται στις περισσότερες δραστηριότητες.
Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τρία οστά: το μηριαίο οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα. Η επιφάνεια αυτών των οστών μέσα στην άρθρωση καλύπτεται με ένα στρώμα χόνδρου. Αυτή η σημαντική επιφάνεια επιτρέπει στα οστά να ολισθαίνουν ομαλά μεταξύ τους χωρίς να προκαλούν βλάβη. Υπάρχουν δύο μηνίσκοι. Κάθε ένας από αυτούς βρίσκεται μεταξύ του μηρού και της κνήμης. Ο μεσαίος μηνίσκος είναι στο εσωτερικό του γονάτου σας και ο πλευρικός μηνίσκος βρίσκεται στο εξωτερικό του γόνατος. Ο μηνίσκος αποτελείται από σκληρό χόνδρο και συμμορφώνεται με την επιφάνεια των οστών στα οποία αναπαύεται. Λειτουργεί για να κατανείμει το σωματικό βάρος σε όλη την άρθρωση του γόνατος. Χωρίς αυτόν, το βάρος του σώματός θα μοιραζόταν άνισα στα οστά των ποδιών. Ουσιαστικά οι μηνίσκοι χρησιμεύουν σαν μαξιλαράκι στην απορρόφηση φορτίων ούτως ώστε να αποφορτίζεται ο αρθρικός χόνδρος κατά την βάδιση και άλλες δραστηριότητες των γονάτων.
Ο μηνίσκος έχει σχήμα C και έχει ένα σφηνοειδές προφίλ. Το σφηνοειδές προφίλ βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας της άρθρωσης διατηρώντας την στρογγυλεμένη επιφάνεια του μηρού να ολισθαίνει στην επίπεδη επιφάνεια της κνήμης. Τρέφεται από μικρά αιμοφόρα αγγεία, αλλά αποτελείται επίσης από μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο που δεν έχει άμεση παροχή αίματος. Έτσι παρουσιάζεται ένα πρόβλημα όταν υπάρχει τραυματισμός στον μηνίσκο, καθώς οι περιοχές αυτές τείνουν να μην επουλώνονται. Χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από τα αιμοφόρα αγγεία, η θεραπεία του μηνίσκου δεν είναι εφικτή.
Τύποι. Οι δύο συνηθέστερες αιτίες της ρήξης μηνίσκου είναι οι τραυματισμοί που συχνότερα παρατηρούνται στους αθλητές και οι εκφυλιστικές διαδικασίες που παρατηρούνται κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς που έχουν πιο εύθραυστο χόνδρο. Δεν είναι σπάνιο η ρήξη μηνίσκου να εμφανίζεται μαζί με άλλες βλάβες στο γόνατο. Οι τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως σε δομές, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθιου σταυροειδούς συνδέσμου (ACL) και του μεσαίου προσδέματος (MCL).
Συμπτώματα. Τα άτομα που παθαίνουν ρήξη μηνίσκου εμφανίζουν συνήθως πόνους και πρήξιμο ως κύρια συμπτώματα. Συνηθισμένο είναι και η δυσκαμψία και το κλείδωμα των αρθρώσεων (μάγκωμα) ή η αδυναμία πλήρους ισιώματος της άρθρωσης. Αυτό οφείλεται στον σπασμένο χόνδρο που φυσικά εμποδίζει την κανονική κίνηση του γόνατος.
Διάγνωση. Κάθε ασθενής που έχει πόνο στο γόνατο θα αξιολογηθεί για πιθανή ρήξη μηνίσκου. Ένα προσεκτικό ιστορικό και μια ιατρική εξέταση μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των ασθενών με ρήξη μηνίσκου από ασθενείς με πόνο στο γόνατο από άλλες καταστάσεις. Μπορούν να πραγματοποιηθούν ειδικές εξετάσεις από το γιατρό σας για να επιβεβαιωθεί η ρήξη. Οι ακτινογραφία και οι μαγνητικές τομογραφίες είναι οι δύο δοκιμασίες που μπορούν να οδηγήσουν στη διάγνωση. Μια ακτινογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενδείξεις αρθρίτιδας στην άρθρωση του γόνατος. Η μαγνητική τομογραφία είναι χρήσιμη για να δείτε πραγματικά τη ρήξη. Η θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, καθώς δεν απαιτούνται πάντα χειρουργικές επεμβάσεις. Γενικά, η ρήξη του έσω μηνίσκου είναι συχνότερη από τη ρήξη του έξω μηνίσκου για καθαρά ανατομικούς λόγους. Σε περιφερικές ρήξεις που υπάρχει σχετική αιμάτωση και αγγείωση στον μηνίσκο κυρίως σε νέα άτομα κάτω των 35-40 ετών γίνεται προσπάθεια συρραφής του μηνίσκου. Επίσης σε αποσπαστική ρήξη ρίζας οπισθίου κέρατος μηνίσκου σε σχετικά νέα άτομα γίνεται αρθροσκοπική συρραφή και σταθεροποίηση.
Θεραπεία. Η θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος της ρήξης, η ηλικία, το επάγγελμα, οι δραστηριότητες του ασθενούς, το υπόλοιπο ιστορικό και η ανταπόκριση σε απλά μέτρα θεραπείας. Ο καθορισμός της καταλληλότερης θεραπείας θα αποφασιστεί κατόπιν συζήτησης με το γιατρό. Η οξεία ρήξη ή η μικρή εκφυλιστική χρόνια ρήξη μηνίσκου με ήπια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και συντηρητικά με τους παρακάτω τρόπους. Ξεκούραση αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες για μερικές μέρες. Παγοθεραπεία δηλαδή εφαρμογή πάγου ή ψυχρών επιθεμάτων για 15-20 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα. Ελαστική επίδεση για την αποφυγή οιδήματος. Για αποφυγή οιδήματος στο κάτω άκρο συστήνεται ανάρροπη θέση του ποδιού δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο από το σώμα Φυσιοθεραπεία και ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των μυών του κάτω άκρου για επιπρόσθετη σταθερότητα στο γόνατο. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία ελαττώνουν το οίδημα και τον πόνο που προκαλεί η φλεγμονώδης αντίδραση. Η αρθροσκοπική θεραπεία έσω και έξω μηνίσκου είναι μια σύγχρονη μέθοδος κατά την οποία με δύο ή τρείς μικρές οπές στο έσω και έξω μεσάρθριο διάστημα με τη βοήθεια αρθροσκοπίου και εξειδικευμένων εργαλείων γίνεται αντιμετώπιση και θεραπεία της ρήξης του έσω και έξω μηνίσκου. Η επέμβαση διαρκεί αναλόγως της πάθησης από 40 λεπτά (για μερική μηνισκεκτομή) μέχρι 90 λεπτά (για συρραφή μηνίσκου). Μετεγχειρητικά ακολουθείται άμεσο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και φυσιοθεραπείας ώστε να γίνει πλήρης αποκατάσταση της κίνησης του κάτω άκρου.
Αναζητήστε ορθοπαιδικούς στην περιοχή σας!