Η οξεία κυστίτιδα είναι ξαφνική φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Τις περισσότερες φορές την προκαλεί μια βακτηριακή λοίμωξη. Αυτή η λοίμωξη αναφέρεται συνήθως ως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Προϊόντα προσωπικής υγιεινής, επιπλοκές ορισμένων ασθενειών ή αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν οξεία κυστίτιδα.
Τα συμπτώματα της οξείας κυστίτιδας έρχονται ξαφνικά και μπορεί να είναι πολύ άβολα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν: μια συχνή και ισχυρή ώθηση για ούρηση ακόμα και αφού αδειάσετε την ουροδόχο κύστη, η οποία ονομάζεται επείγουσα ανάγκη, μια αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση, η οποία ονομάζεται δυσουρία, έντονα οσφρητικά ούρα, θολά ούρα, αίσθηση πίεσης, πλήρωσης της ουροδόχου κύστης ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα ή στην πλάτη, χαμηλό πυρετό, κρυάδες, παρουσία αίματος στα ούρα
Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από: νεφρά, ουρητήρες, κύστη, ουρήθρα. Σκοπός του συστήματος αυτού είναι η παραγωγή και η αποβολή των ούρων και μαζί μ’ αυτά μιας σειράς άχρηστων συστατικών που παράγονται στον οργανισμό από τις καύσεις, καθώς και η διατήρηση του ισοζυγίου του νερού και των ηλεκτρολυτών στο ανθρώπινο σώμα. Το κύριο όργανο του ουροποιητικού είναι ο νεφρός. Έχουμε δύο νεφρούς στο σώμα μας, έναν αριστερό κι ένα δεξιό που σκοπός τους είναι η παραγωγή των ούρων. Τα υπόλοιπα όργανα του συστήματος χρησιμεύουν στην αποβολή των ούρων και γι αυτό τα λέμε και αποχετευτικά όργανα του ουροποιητικού συστήματος. Τα ούρα μεταφέρονται μέσω των ουρητήρων στην κύστη. Η κύστη αποθηκεύει τα ούρα μέχρι να είστε έτοιμοι να ουρήσετε. Στη συνέχεια, τα ούρα ταξιδεύουν έξω από το σώμα μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται ουρήθρα.
Η πιο συχνή αιτία οξείας κυστίτιδας είναι μια μόλυνση της ουροδόχου κύστης που προκαλείται από τα βακτήρια Escherichia coli. Τα βακτήρια εισέρχονται στην ουρήθρα και στη συνέχεια ταξιδεύουν στην ουροδόχο κύστη. Μόλις εισέλθουν στην κύστη, τα βακτηρίδια κολλάνε στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και πολλαπλασιάζονται. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή του ιστού που φέρει την ουροδόχο κύστη. Η μόλυνση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα νεφρά. Παρόλο που οι λοιμώξεις είναι οι συχνότερες αιτίες της οξείας κυστίτιδας, αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα κυκλοφωσφαμίδη και ιφωσφαμίδη, θεραπεία της ακτινοβολίας της πυελικής περιοχής, τη μακροχρόνια χρήση ενός καθετήρα, ευαισθησίες σε ορισμένα προϊόντα, όπως σπρέι γυναικείας υγιεινής, σπερματοκτόνα ζελέ ή λοσιόν, επιπλοκές από άλλες παθήσεις, όπως διαβήτη, πέτρες στα νεφρά ή αυξημένο προστάτη
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε οξεία κυστίτιδα από τους άνδρες επειδή η ουρήθρα τους είναι μικρότερη και πιο κοντά στην πρωκτική περιοχή, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει επιβλαβή βακτήρια. Αυτό διευκολύνει τα βακτηρίδια να φτάσουν στην κύστη. Περισσότερο από το ήμισυ όλων των γυναικών βιώνει τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη στη διάρκεια της ζωής τους.
Οι παρακάτω παράγοντες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο οξείας κυστίτιδας: σεξουαλική δραστηριότητα, σκουπίζοντας τα γεννητικά όργανα από την πλάτη προς τα εμπρός μετά τη χρήση του μπάνιου, αντιμετωπίζοντας την εμμηνόπαυση, επειδή λιγότερα οιστρογόνα προκαλούν αλλαγές στην ουροφόρο οδό που σας κάνουν πιο ευάλωτες σε λοίμωξη, εκ γενετής ανωμαλίες στο ουροποιητικό σύστημα, η ύπαρξη πέτρας στα νεφρά, χρήση αντιβιοτικών συχνά ή για παρατεταμένες περιόδους, καταστάσεις που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο ιός HIV, διαβήτης, εγκυμοσύνη, η χρήση καθετήρα κ.ά.
Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και για το ιατρικό σας ιστορικό. Να ενημερώνετε το γιατρό σας όταν έχετε συμπτώματά αλλά και σε περίπτωση που κάποια ενέργεια σας χειροτερεύει την κατάσταση. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε ή εάν είστε έγκυος.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορισμένες εξετάσεις, όπως: Ουροανάλυση. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται μόλυνση, πιθανόν να ζητήσει δείγμα ούρων για να ελέγξει τα βακτήρια ή τα αιμοσφαίρια. Μια άλλη εξέταση που ονομάζεται καλλιέργεια ούρων μπορεί να γίνει σε ένα εργαστήριο για τον προσδιορισμό του ακριβούς τύπου βακτηρίων που προκαλούν τη μόλυνση. Κυτοσκόπηση. Ο γιατρός σας θα εισάγει έναν λεπτό σωλήνα με ένα φως και μια κάμερα που ονομάζεται κυτοσκόπιο στην ουροδόχο κύστη σας μέσω της ουρήθρας σας, για να εξετάσει το ουροποιητικό σύστημα για σημεία φλεγμονής. Απεικόνιση. Αυτός ο τύπος δοκιμής συνήθως δεν απαιτείται, αλλά αν ο γιατρός σας δεν μπορεί να καταλάβει τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, η απεικόνιση μπορεί να είναι χρήσιμη. Οι εξετάσεις απεικόνισης, όπως η ακτινογραφία ή ο υπέρηχος, μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να δει αν υπάρχει όγκος ή δομική ανωμαλία που προκαλεί τη φλεγμονή.
Η θεραπεία για οξεία κυστίτιδα που οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη περιλαμβάνει αντιβιοτικά. Η θεραπεία για μη λοιμώδη κυστίτιδα καθορίζεται από την υποκείμενη αιτία. Γενικά η θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά αντιβιοτικών για τρεις έως δέκα ημέρες εάν η κυστίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Τα συμπτώματά σας πιθανότατα θα εξαφανιστούν σε μια ή δύο μέρες, αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα αντιβιοτικά για όσο διάστημα συνταγογράφησε ο γιατρός σας. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη έχει εξαφανιστεί τελείως, ώστε να μην επιστρέψει. Η θεραπεία για μη λοιμώδεις τύπους οξείας κυστίτιδας εξαρτάται από την ακριβή αιτία.
Αναζητήστε ουρολόγους στην περιοχή σας!