Μετά από ένα μυϊκό τραυματισμό, πιθανότατα η πρώτη σκέψη ενός ασθενή είναι να απευθυνθεί σε έναν ορθοπεδικό, χειροπράκτη ή φυσικοθεραπευτή, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την πλέον αποτελεσματική αποκατάσταση από τον τραυματισμό.
Λίγοι, όμως, είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως οι επιλογές δεν είναι τόσο περιορισμένες. Στην παραπάνω κατηγορία ιατρών και επαγγελματιών της υγείας, έρχεται να προστεθεί και η ειδικότητα του φυσιάτρου, η οποία ενδεχομένως να αποτελεί τη σημαντικότερη και πλέον χρήσιμη επιλογή για μία μεγάλη γκάμα παθολογικών καταστάσεων, όπως είναι ένας τραυματισμός, μία ασθένεια ορθοπεδικής φύσεως, αλλά και ο μυοσκελετικός πόνος.
Η ειδικότητα του φυσιάτρου είναι σχετικά νέα και, ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό. Στην ουσία, το έργο του φυσιάτρου είναι η καταπολέμηση της φυσικής αναπηρίας και των μυοσκελετικών προβλημάτων, ακολουθώντας μία μη επεμβατική προσέγγιση στην αποκατάσταση του ασθενούς – για το λόγο αυτό, η νέα τάξη των πραγμάτων στον τομέα της ιατρικής και της φυσικής αποκατάστασης προτείνει τη συμβουλή και γνωμάτευση ενός φυσιάτρου, πριν από την πραγματοποίηση ενός χειρουργείου.
Ο λόγος είναι ότι ο φυσίατρος θα δώσει στον ασθενή μία ολοκληρωμένη εικόνα, που θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί πλήρως τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε επιλογής που μπορεί να ακολουθήσει. Ας δούμε αναλυτικά τι ακριβώς κάνει ένας φυσίατρος, ποια είναι η ακαδημαϊκή και πρακτική του εκπαίδευση και κατάρτιση και πόσο χρήσιμη είναι η συμβολή του φυσιάτρου στις μέρες μας.
Τι είναι ο φυσίατρος
Θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο φυσίατρος και ποια είναι η ειδίκευσή του. Ένας φυσίατρος ειδικεύεται στον κλάδο της φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, έχοντας, φυσικά, λάβει πλήρη πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τομέα της ιατρικής. Η ειδικότητα του φυσιάτρου έγκειται στην ίαση του μυοσκελετικού συστήματος στο σύνολό του και την απαλλαγή των ασθενών από ασθένειες που προκαλούν σωματικούς πόνους, νευραλγικά σύνδρομα και άλλα είδη δυσπλασιών που δυσχεραίνουν την κινητικότητα του σώματος.
Ένας φυσίατρος είναι υπεύθυνος για όχι μόνο για τη διαχείριση και την καταστολή, αλλά και για την αρχική διάγνωση των διαφόρων συνδρόμων, ασθενειών, τραυματισμών και παθολογικών καταστάσεων, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον φυσικές μεθόδους θεραπείας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη κάθε φορά φαρμακευτική αγωγή. Στόχος ενός φυσιάτρου, ανάλογα, κάθε φορά, με το περιστατικό, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητική αποθεραπεία, η αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και η πλήρως λειτουργική επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ο ρόλος του φυσιάτρου
Ένας φυσίατρος καλείται να λάβει υπόψη την πλήρη κλινική εικόνα ενός περιστατικού, εστιάζοντας όχι μόνο στη περιοχή όπου συναντάται το πρόβλημα, αλλά σε ολόκληρο το σώμα του ασθενούς. Η εν λόγω προσέγγιση βοηθά τον φυσίατρο να διαπιστώσει κάθε δύσκολο στη διάγνωση σωματικό πρόβλημα. Έχοντας, λοιπόν, σαν βάση τις σχέσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα διάφορα μέλη του σώματος, ο στόχος ενός φυσιάτρου είναι να αποκαταστήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη σωματική λειτουργικότητα των ασθενών που ζουν με τραυματισμούς, ασθένειες και άλλες σωματικές διαταραχές.
Ο ρόλος ενός φυσιάτρου δεν είναι πάντα κυρίαρχος στην αντιμετώπιση μιας παθολογικής κατάστασης. Αντίθετα, δεν είναι λίγες οι φορές όπου ο φυσίατρος λαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο, ενεργώντας υπό την εποπτεία ειδικών νευρολόγων ή ορθοπεδικών ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παροχής φροντίδας στον ασθενή. Δίνοντας κατεύθυνση στο σύνολο της ομάδας αποκατάστασης του ασθενή, ο φυσίατρος λαμβάνει κεντρικό ρόλο στην αποθεραπεία του ασθενούς δημιουργώντας και διεκπεραιώνοντας ένα πλήρες πλάνο αποκατάστασης, που απαιτεί τη συνεισφορά φυσικοθεραπευτών, ψυχολόγων, υπεύθυνων φροντίδας, εργοθεραπευτών και άλλων ιατρών.
Η αποτελεσματική διαχείριση του πόνου και των διαφόρων επιβαυρντικών συμπτωμάτων παίζει τεράστιο ρόλο στη δουλειά ενός φυσιάτρου. Παρέχοντας φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά χάπια και άλλες μη παρεμβατικές μεθόδους, όπως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας. Σε γενικές γραμμές, η συμβουλή ενός φυσιάτρου θεωρείται ανεκτίμητη τόσο πριν, όσο και μετά το πέρας μίας εγχείρησης, καθώς διευκολύνει την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του σώματος και επισπεύδει τις διαδικασίες της αποκατάστασης.
Η προσέγγιση της φυσικής ιατρικής
Σε αντίθεση με τις διάφορες άλλες ειδικότητες που επίσης στοχεύουν στη σωματική αποκατάσταση του ασθενούς, οι φυσίατροι εφαρμόζουν μία προσέγγιση που εστιάζει στη μοναδικότητα του κάθε περιστατικού, προσαρμόζοντας, στην ουσία, τη διαδικασία και το πλάνο της φυσικής αποκατάστασης στις ανάγκες και τις δυνατότητες του εκάστοτε ασθενούς, αλλά και τη σοβαρότητα του περιστατικού αυτού καθαυτού. Ένας φυσίατρος, τυπικά, ακολουθεί τα εξής βήματα:
- Διευκρινίζει το ρόλο και την αξία της φυσικοθεραπείας ως κομμάτι της ίασης, καθοδηγώντας αποτελεσματικά τον ασθενή για τις σωστές ασκήσεις και τεχνικές.
- Σχεδιάζει ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αποκατάστασης και αποθεραπείας του ασθενούς.
- Χορηγεί και διαχειρίζεται τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και τυχόν αναλγητικές και μυοχαλαρωτικές ενέσεις που ενδεχομένως να χρειαστούν.
- Έχει συμβουλευτικό ρόλο ως προς τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.
- Προτείνει την ψυχοκοινωνική βοήθεια και τη συμβολή τρίτων επαγγελματιών της υγείας.
- Παροτρύνει τον ασθενεί για τη διενέργεια συμπληρωματικών θεραπειών, όπως είναι, παραδείγματος χάρη, ο βελονισμός.
- Αξιολογεί τα αποτελέσματα της αποκατάστασης και, αν θεωρηθεί αναγκαίο, παραπέμπει τον ασθενή στον εκάστοτε ειδικευμένο χειρουργό.
Η κατάρτιση του φυσιάτρου
Προκειμένου να είναι σε θέση να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά όλες τις παραπάνω λειτουργίες, ο φυσίατρος λαμβάνει ενδελεχή εκπαίδευση πάνω σε μία τεράστια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων και σωματικών δυσλειτουργιών που επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα στο σύνολό του, εντρυφώντας σε μέρη του σώματος όπως η σπονδυλική στήλη, ο εγκέφαλος, τα νεύρα, τα οστά, οι αρθρώσεις, οι μυς και οι τένοντες. Η αρχική πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενός φυσιάτρου, φυσικά, ξεκινά από το πτυχίο της ιατρικής, με όποιες περαιτέρω ενέργειες εκπαίδευσης και κατάρτισης αυτό συνεπάγεται, ανάλογα με την πολιτική του κάθε κράτους όπου πραγματοποιούνται οι σπουδές. Μετά την ειδίκευσή του, ο φυσίατρος δύναται να ηγηθεί ενός τμήματος αποκατάστασης νοσοκομείου ή άλλου σχετικού ιδρύματος.
Οι ιατρικές μέθοδοι που ακολουθεί ένας φυσίατρος
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η προσέγγιση του φυσιάτρου είναι καθαρά μη επεμβατική. Οι ιατρικές μέθοδοι που πραγματοποιεί ένας φυσίατρος είναι διάφορες, με τις πλέον συνήθεις από αυτές να είναι το ηλεκτρομυογράφημα, η διεκπεραίωση ενός ολοκληρωμένου νευροφυσιολογικού ελέγχου, η πραγματοποίηση των ενδομυϊκών ενέσεων, η μελέτη των σημείων πυροδότησης του πόνου, η διενέργεια των μυοσκελετικών υπερήχων, η εφαρμογή των ενδεδειγμένων τρόπων και διαδικασιών αντιμετώπισης της σπαστικότητας, η επιμέλεια των διαφόρων πρακτικών ανακούφισης από τον σωματικό πόνο, οι ραδιοσυχνότητες, η πραγματοποίηση των επισκληρίδιων ενέσεων, οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα, καθώς και η πλήρης διαγνωστική απεικόνιση των παθογενειών που αφορούν στην ανθρώπινη σπονδυλική στήλη.
Αναζητήστε φυσίατρο στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό επιχειρήσεων f-all.gr
Αναζητήστε φυσίατρο στη Λάρισα στον επαγγλεματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr