Είδη Υγιεινής Σπίτι & κήπος

Ανακαίνιση Μπάνιου & Είδη Υγιεινής: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το μπάνιο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά και ιδιαίτερα δωμάτια ενός σπιτιού. Ο λόγος; Είναι το μέρος όπου υποδεχόμαστε την κάθε καινούρια μέρα, πλένοντας το πρόσωπό μας και κάνοντας όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, καθώς και εκείνο στο οποίο χαλαρώνουμε στο τέλος της, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ήταν έντονη και κουραστική. Λέγεται μάλιστα, πως ο μέσος άνθρωπος περνάει περίπου 1.5 χρόνο της ζωής του στο μπάνιο! Επιπρόσθετα, πρόκειται για το χώρο στον οποίο νιώθουμε τελείως απελευθερωμένοι (ποιος δεν τραγουδάει την ώρα του ντουζ, άλλωστε;!), ενώ παράλληλα αποτελεί και πηγή… έμπνευσης, δεδομένου ότι πολλές λαμπρές ιδέες γεννιούνται εκεί. Σωστά;


Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, όταν πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακαίνισης ενός σπιτιού, το μπάνιο συνήθως είναι το πρώτο δωμάτιο που εξετάζεται. Η διαδικασία αυτή, βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, καθώς θα πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψιν, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αποτελέσει ένα χώρο όμορφο, χαλαρωτικό και συνάμα λειτουργικό. Τα είδη υγιεινής που θα το συνθέσουν, θα πρέπει να επιλεχθούν με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια ενδελεχής έρευνα αγοράς, καθώς αφενός πρόκειται για μια επένδυση αρκετά μακροχρόνια και δαπανηρή και αφετέρου οι επιλογές που υπάρχουν στην αγορά είναι αμέτρητες. Εάν όλα τα παραπάνω σας προκαλούν πονοκέφαλο, είμαστε εδώ για να σας διευκολύνουμε, παρουσιάζοντας έναν οδηγό στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε, έτσι ώστε να δημιουργήσετε το μπάνιο των ονείρων σας!

Μπανιέρα ή Ντουζιέρα: το αιώνιο δίλημμα

Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κατά τη διαδικασία επιλογής ειδών υγιεινής για να εξοπλίσετε το μπάνιο σας, είναι εκείνο που αφορά την απόφαση: μπανιέρα ή ντουζιέρα; Και οι δυο αυτές επιλογές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, με τις ντουζιέρες να επιλέγονται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω ελλείψει χώρου, διαθέτονται στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και υλικών κατασκευής, ενώ παρουσιάζουν τόσο προτερήματα όσο και μειονεκτήματα.

Πιο αναλυτικά, οι μπανιέρες είναι ιδανικές για να απολαύσετε ένα ζεστό μπάνιο και να χαλαρώσετε, στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας. Επιπλέον, είναι εξαιρετική επιλογή για οικογένειες, διευκολύνοντας τη διαδικασία του μπάνιου των μικρών παιδιών. Από την άλλη, δεν ενδείκνυνται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με κινητικά προβλήματα, καθώς η είσοδος αλλά και η έξοδος από τη μπανιέρα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, ενέχοντας πολλές φορές και κινδύνους. Επιπρόσθετα, η τοποθέτηση μιας μπανιέρας προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ευρύχωρου μπάνιου, ενώ είναι γεγονός πως απαιτείται αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού αλλά και χρόνου, έτσι ώστε να τη γεμίσετε.

Όσον αφορά τις ντουζιέρες, είδαμε ήδη πως αποτελούν την εξυπνότερη επιλογή, όταν ο χώρος του μπάνιου είναι περιορισμένος, καθώς και στις περιπτώσεις που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με κινητικές δυσκολίες, όχι μόνο λόγω της έλλειψης εμποδίων κατά την είσοδο και έξοδο, αλλά διότι μπορούν να εγκατασταθούν στο χώρο της ντουζιέρας λαβές, αντιολισθητικά πλακάκια ή ακόμη και κάποιος πάγκος/κάθισμα. Συν τοις άλλοις, η ποσότητα νερού που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ενός ντουζ είναι αρκετά μικρότερη, καθιστώντας την μια πιο οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, ενώ ταυτόχρονα το καθάρισμα της ντουζιέρας είναι αρκετά ευκολότερο από εκείνο της μπανιέρας, δεδομένου ότι η επιφάνεια που καλύπτει είναι αρκετά πιο περιορισμένη. Παράλληλα, το εμπορικό της κόστος είναι αρκετά χαμηλότερο από εκείνο μιας μπανιέρας, ενώ είναι και αρκετά πιο ευέλικτη σαν επιλογή, στις περιπτώσεις που θα θελήσετε να την αντικαταστήσετε ή να τη μεταποιήσετε. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνεται αρχικά, ο αποκλεισμός της επιλογής ενός χαλαρωτικού μπάνιου σε καθιστή θέση, ενώ μια μπανιέρα διαθέτει τόσο αυτή την επιλογή όσο και εκείνη του να κάνετε ένα γρήγορο ντουζ, εάν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος ή επιθυμείτε απλά μια γρήγορη ανανέωση. Επίσης, οι μπανιέρες πολλές φορές χρησιμοποιούνται στα νοικοκυριά και ως μέσο πλύσης πολλών αντικειμένων (όπως ρούχα, παπούτσια, ακόμη και εξαρτήματα), κάτι που σε μια ντουζιέρα δε δύναται ή είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί, λόγω έλλειψης βάθους. Τέλος, εάν τείνετε προς την επιλογή της ντουζιέρας, θα πρέπει να συνυπολογίσετε την εγκατάσταση ενός προστατευτικού τζαμιού ή καμπίνας, έτσι ώστε να αποφύγετε τη διαρροή νερού και στον υπόλοιπο χώρο του μπάνιου.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει επιλογή που να υπερτερεί έναντι της άλλης, δεδομένου ότι σε όποια απόφαση και να καταλήξετε, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τις δικές σας ανάγκες και καθημερινές συνήθειες.

Νιπτήρας

Ακόμη ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μπάνιου, τόσο σε αισθητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, αποτελεί ο νιπτήρας. Η διαδικασία επιλογής ενός νιπτήρα, είναι σαφώς ευκολότερη από εκείνη μιας μπανιέρας ή ντουζιέρας, δεν παύει όμως να απαιτεί αρκετό χρόνο, λόγω της σημαντικότητάς του. Ένας νιπτήρας μπορεί να μεταμορφώσει και να αναδείξει το χώρο του μπάνιου, προσθέτοντάς του πολλούς πόντους αισθητικά, ενώ παράλληλα σε κάποιες περιπτώσεις θα σας λύσει τα χέρια με την πρακτικότητά του, καθώς δύναται να λειτουργήσει και ως αποθηκευτικός χώρος.

Οι νιπτήρες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πραγματικά αμέτρητοι, σε διάφορους τύπους, χρώματα, μεγέθη και υλικά. Αυτό που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας, κατά τη διάρκεια της έρευνας, είναι η μελέτη των εξής παραγόντων: οι προσωπικές σας ανάγκες, η διάταξη και το μέγεθος του χώρου σας καθώς φυσικά και ο οικονομικός προϋπολογισμός. Για παράδειγμα, εάν το μπάνιο σας είναι μικρό, μια καλή λύση αποτελούν οι κρεμαστοί ή επίτοιχοι νιπτήρες, καθώς δεσμεύουν ελάχιστο χώρο, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό την απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Ο συγκεκριμένος τύπος νιπτήρα, αποτελεί ταυτόχρονα και μια πολύ οικονομική επιλογή. Εάν από την άλλη, το μπάνιο σας χρειάζεται επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, μπορείτε να επιλέξετε έναν επικαθήμενο νιπτήρα ο οποίος συνοδεύεται από το δικό του έπιπλο, χαρίζοντάς σας έτσι έναν ικανοποιητικό χώρο αποθήκευσης. Στις περιπτώσεις που το σπίτι στεγάζει πολυμελή οικογένεια, ο νιπτήρας θα πρέπει να διαθέτει αρκετά μεγάλη χωρητικότητα. Οι ένθετοι ή ακόμη και οι διπλοί νιπτήρες, αποτελούν αδιαμφισβήτητα δυο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Αναφορικά με το υλικό κατασκευής, οι νιπτήρες χωρίζονται σε μαρμάρινους, πέτρινους, μπρούτζινους και πορσελάνινους – με τους τελευταίους να αποτελούν την κορυφαία επιλογή ειδών υγιεινής – και οι οποίοι ενδείκνυνται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που θέλετε να δώσετε στο μπάνιο σας μια πιο κλασική και πολυτελή πινελιά. Εάν το στυλ σας είναι πιο μοντέρνο και minimal, επιλέξτε ένα νιπτήρα από γυαλί, τσιμέντο, ανοξείδωτο ατσάλι ή και ξύλο.

Λεκάνη

Τελευταία σε σειρά, αλλά όχι και σε σημασία, η γνωστή σε όλους μας λεκάνη! Όπως συμβαίνει και με τις μπανιέρες, τις ντουζιέρες και τους νιπτήρες, η επιλογή της λεκάνης θα πρέπει να στηρίζεται πάνω από όλα στη λειτουργικότητα, αλλά και στην αισθητική, έτσι ώστε να δένει αρμονικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του μπάνιου σας, δημιουργώντας έναν καλαίσθητο και ισορροπημένο χώρο. Κάποιοι από τους παράγοντες που πρέπει υπολογιστούν πριν προχωρήσετε στην επιλογή μιας λεκάνης, είναι:

  • το μέγεθος του μπάνιου: εάν το μπάνιο σας είναι μικρό, επιλέξτε μια πιο μικρή λεκάνη, έτσι ώστε να εξοικονομήσετε πολύτιμο χώρο\
  • η απόσταση της λεκάνης από τη μπανιέρα/ντουζιέρα: φροντίστε να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορείτε να διευκολύνετε τις κινήσεις σας
  • το ύψος της αποχέτευσης: ενώ σχεδόν πάντα η αποχέτευση βρίσκεται στον τοίχο, σε παλιές οικοδομές ενδέχεται να βρίσκεται στο πάτωμα. Συνεπώς, δώστε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διαδικασία μέτρησης της απόστασης από τον τοίχο έως το κέντρο της αποχέτευσης, έτσι ώστε να μην καταλήξετε σε μια επιλογή που δε θα ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Όσον αφορά τους τύπους λεκάνης, οι οποίοι ποικίλλουν, οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι: κρεμαστή λεκάνη και λεκάνη δαπέδου, οι οποίες είναι ιδανικές για μικρά μπάνια, λεκάνη υψηλής και χαμηλής πίεσης, καθώς και λεκάνη κάτω αποχέτευσης.

Πριν κλείσουμε, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως η επιλογή ενός τύπου λεκάνης σχετίζεται άμεσα με τον τύπο καζανακίου, συνεπώς θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον παράγοντα αυτό, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά.

 

Αναζητήστε καταστήματα με είδη υγιεινής στην περιοχή σας.

Αναζητήστε καταστήματα με είδη υγιεινής στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.



Kατηγορίες