Παθολόγοι Υγεία

Γαστρεντερίτιδα: 2η πιο κοινή ίωση μετά το κρυολόγημα!

Βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο που χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Μπορούμε ακόμη να μιλάμε και για επιδημία. Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, η γαστρεντερίτιδα -μετά το κρυολόγημα- είναι η πιο συχνα μεταδιδόμενη ίωση και για αυτό θα πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι για το πως πρέπει να προφυλασσόμαστε, αλλά και πως την αντιμετωπίζουμε όταν έχουμε προσβληθεί από αυτήν.


Η γαστρεντερίτιδα λοιπόν αποτελεί λοίμωξη του εντέρου που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου τόσο του στομάχου όσο και του λεπτού εντέρου και προκαλεί διάρροια, εμετό, κοιλιακό άλγος και κράμπες.

Είναι δε σε έξαρση από τις αρχές του φθινοπώρου ως το τέλος της άνοιξης.

Θεραπεία

Η γαστρεντερίτιδα όταν έχει ιογενή αίτια, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και είναι συνήθως αυτοϊάσιμη. Με το πέρας του κύκλου της νόσου, τα σύμπτωματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή, υποχωρούν. Δεν ενδείκνυται, συνεπώς, κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή. Τα αντιβιοτικά μπορούν να χορηγηθούν εφόσον η γαστρεντερίτιδα έχει προκαλεστεί από βακτήρια ή παράσιτα. Ένα δείγμα της διάρροιας θα βοηθήσει κατά την εξέταση των παραγόντων πρόσληψης του ιού. Για κάποιους ασθενέις που η αφυδάτωση τους έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να χρειαστεί να προβούν σε χρήση ενδοφλέβιας πρόσληψης υγρών.

Γενικότερα, κάποιοι ‘κανόνες’ αντιμετώπισης του ιού είναι οι εξής

  • H πρόσληψη στον οργανισμό πολλών υγρών και υδατικών διαλυμάτων όταν υπάρχουν πολλές κενώσεις, για αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται. Τα υγρά δεν θα σταματήσουν τον εμετό και τη διάρροια αλλά θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο να πάθετε αφυδάτωση.
  • Διατροφή που χαρακτηρίζεται από μαλακές τροφές, όπως κράκερ, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, μπανάνες ή ψωμί. πατάτες. Να Αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά, τα καυτερά και τα λιπαρά φαγητά… Πέραν του 48ώρου, ενδείκνυται η επιστροφή στη κανονική διατροφή, ακόμα και αν τα συμπτώματα διάρροιας συνεχίζουν να υφίστανται.
  • Καλή ξεκούραση και ύπνος ενδυναμώνουν τον εξασθενημένο οργανισμό και τον βοηθούν να μειώσει τα συμπτώματα.
  • Εφόσον η γαστρεντερίτιδα είναι μια εύκολα μεταδιδόμενη νόσος, ο ασθενής καλείται να τηρεί τους κανόνες υγιεινής όπως η χρήση καθαρών πετσετών και η πλύση των αντικειμένων που χρησιμοποιεί όπως ποτήρια, πηρούνια κλπ αλλά και οφείλει να πλένει τα χέρια του συχνά ούτως ώστε να αποφευχθεί μετάδοση του ιού στους γύρω του .
  • Σε κάθε περίπτωση, όταν τα συμπτώματα ξεπερνούν σε ένταση το σύνηθες ή ακόμα και όταν έχετε χάσει πολλα υγρά τα οποία δεν επανακτάτε ή αισθανθείτε ζάλη και έχετε λιποθυμικές τάσεις ή ακόμα και αν παρατηρήσετε στασιμότητα ή επιδείνωση των συμπτωμάτων πέραν του 48-72ώρου, επισκεφθείτε το γιατρό σας!

 

MedFamilyΛεωφόρος Λαυρίου 7 & Ηρακλέους
Κάντζα Παλλήνης 210-6659688
http://medfamily.gr/



Kατηγορίες